NIS2: de voordelen van compliance voor uw bedrijf

NIS2: de voordelen van compliance voor uw bedrijf

Valt u straks onder de nieuwe cybersecurityrichtlijn NIS2? Mooi, want dat is een unieke businessopportuniteit. Tilt u uw cybersecurity en digitale weerbaarheid voortaan naar een hoger niveau, dan leidt dit ook tot minder voor de hand liggende voordelen. Denk maar aan een hogere klanttevredenheid, nieuwe automatiserings- en innovatiekansen en meer vertrouwen in de organisatie

De vele voordelen van NIS2-compliance

Alsof cybersecurity door de toenemende dreigingen en complexiteit nog niet uitdagend genoeg is, komt daar straks NIS2-compliance bovenop. Zeker, het risico op miljoenenboetes is geen prettig vooruitzicht. Maar goed om te beseffen: compliance realiseren doet u niet alleen voor de toezichthouder, maar ook en vooral voor uw eigen organisatie. Het brengt immers tal van voordelen met zich mee. 

 

#1 Digitale veiligheid en weerbaarheid 

Afhankelijk van uw maturiteitsniveau moet u een raamwerk en beleid opstellen, verscheidene technische en organisatorische zaken implementeren en uw medewerkers trainen.  

Dankzij het hogere cybersecurityniveau binnen verschillende domeinen wordt uw organisatie ook veerkrachtiger. Dat betekent dat u in staat bent om de schadelijke gevolgen die cyberincidenten veroorzaken beter te minimaliseren of voorkomen. Als u proactieve maatregelen neemt om datalekken of andere beveiligingsincidenten te voorkomen, kunt u aanzienlijke kosten vermijden die gepaard gaan met cyberincidenten.

 

#2 Bedrijfscontinuïteit 

Dankzij de veiligheid en veerkracht verkleint u de kans aanzienlijk dat uw operaties worden onderbroken. Doordat u de operationele stabiliteit verbetert en minder downtime heeft, profiteert u onder meer van grotere productiviteit en klantentevredenheid. Voert u proactief en op periodieke basis risicoanalyses uit én implementeert u op basis van de resultaten passende aanvullende beveiligingsmaatregelen? Dan geeft u ook uw risicomanagement een boost.

 

#3 Vertrouwen en reputatie 

Hacks, datalekken, downtime: het is allemaal bijzonder slecht voor de reputatie van – en het vertrouwen in – uw organisatie. Wanneer u uw cybersecurityzaken op orde heeft, kunt u gemakkelijk(er) de ISO27001-norm voor informatiebeveiliging behalen. Het CCB heeft bevestigd dat organisaties die ISO-gecertifieerd zijn, een vermoeden van conformiteit genieten. Wat betekent dit voor onze klanten? Zij doen zaken met een bedrijf dat zijn diensten heeft laten certifiëren. Hierdoor kunnen zij ook genieten van dit "vermoeden". M.a.w. we kunnen onderbouwd brengen dat we met onze aanpak de risico's op een cyberaanval aanzienlijk verminderen, dat hoge boetes zo vermeden kunnen worden en dat dit ondersteund wordt door het CCB.
 

# 4 Innovatiekansen 

Bent u NIS2-compliant, dan beschikt u over een stabiele en veilige digitale basis. Daardoor kunt u makkelijker – en met een geruster hart – nieuwe technologieën implementeren of ontwikkelen. Zo kunt u de time-to-market van nieuwe digitale oplossingen verkorten, bedrijfsprocessen efficiënter maken en de klanttevredenheid verhogen. 

 

#5 Digital employee experience 

Een stabiele en veilige basis is ook een mooi uitgangspunt voor het verbeteren van de digital employee experience (DEX). Daarbij draait het om de ervaringen van uw medewerkers, met alle technologieën die ze nodig hebben voor hun werk. Denk bijvoorbeeld aan het toestaan van eigen apparaten (bring your own device), het toevoegen van IoT-apparaten om het comfort in het bedrijfsgebouw te verhogen of het optimaliseren van de moderne werkplek door bijvoorbeeld single sign-on mogelijk te maken.

 

#6 Automatiseren 

Het veilige en stabiele fundament maakt het ook makkelijker en sneller om processen te automatiseren, met name op het gebied van cybersecurity. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • detectie van en respons op incidenten; 
  • patchmanagement; 
  • het genereren van compliance-rapporten. 

Maar ook buiten het securitydomein zien we automatiseringskansen met behulp van AI, zoals het automatiseren van repetitieve taken als onboarding, factuurverwerking en voorraadbeheer.

 

#7 Concurrentievoordeel in de toeleveringsketen 

Levert u veel diensten – of wilt u veel diensten gáán leveren – aan bedrijven die moeten voldoen aan de NIS2-regelgeving? Dan is het een absolute must om NIS2-compliance alvast op de agenda te zetten. Organisaties in de kritieke sectoren zullen immers zeker willen weten dat hun partners binnen de keten compliant zijn. Door nu al de eerste compliance-stappen te zetten, pakt u straks concurrentievoordeel in de sectoren waarop NIS2 van toepassing is. 

Brede waaier aan maatregelen vereist 

In een vorig artikel over NIS2 hebben we de verschillende focusgebieden uiteengezet, die in de richtlijn worden genoemd. Dat rijtje lijkt misschien overzichtelijk, maar in de praktijk levert het al snel tientallen technische en organisatorische maatregelen op die uw organisatie dient te implementeren of verbeteren. (Bijna) iedere organisatie die onder NIS2 valt, moet de volgende maatregelen nemen: 

  • Risicoanalyse: Breng uw IT-omgeving in kaart en houd dit overzicht up-to-date. Identificeer daarna mogelijke risico’s en kwetsbaarheden en stel een plan van aanpak voor met prioriteiten om ze aan te pakken.
  • Basisbeveiliging: Neem basismaatregelen voor een goede beveiliging. Denk daarbij aan patchmanagement, Endpoint Detection & Response (EDR), multifactorauthenticatie (MFA) en een back-upstrategie. Beperk u daarbij niet alleen tot IT; bekijk ook beveiligingsprocedures vanuit de businesskant.
  • Monitoring en auditing: Monitor uw IT-omgeving continu om onregelmatigheden zo snel mogelijk op te merken. Registreer incidenten en de genomen acties in logboeken.
  • Cyber incident response plan: Stel een plan van aanpak op waarin u bepaalt wat de te nemen acties zijn wanneer er zich bedreigingen in uw IT-omgeving voordoen. Test dit plan ook om te garanderen dat het effectief is op het moment dat u het nodig hebt.
  • Training en bewustwording: Niet alleen directieleden en het management, maar alle medewerkers moeten worden opgeleid om de beveiligingsrisico’s goed te kunnen inschatten. Op die manier vermindert u de kans op menselijke fouten.
  • Periodieke verbeteringen: Volg alle aspecten van uw IT-beveiliging continu op, bespreek de aanpak regelmatig op directieniveau en verbeter waar mogelijk.

Niet alleen IT is verantwoordelijk

Wat wij vaak zien in de praktijk, is dat NIS2 vooral als een opgave voor de IT-afdeling wordt gezien. Bij Cheops beseffen we dat het realiseren en behouden van NIS2-compliance een verantwoordelijkheid is voor de héle organisatie. Het management moet actief betrokken zijn bij security, zorgen dat de cybersecuritystrategie overeenstemt met de bedrijfsdoelen én dat er voldoende resources beschikbaar zijn.  

Binnen het volledige bedrijf is er bewustzijn en kennis nodig. Om voldoende kennisniveau te garanderen, moeten medewerkers periodiek (liefst op maat gemaakte) security awarenesstrainingen krijgen. Iedereen moet zich bewust zijn van de specifieke risico’s en verantwoordelijkheden binnen zijn of haar functie. Zo moet HR de awareness-trainingen regelen, is het aan de communicatieafdeling om een plan van aanpak voor cyberincidenten paraat te hebben en is Legal verantwoordelijk voor het bijwerken van contracten met klanten en leveranciers op het vlak van informatiebeveiliging. 

NIS2 is geen eindpunt, maar een startpunt 

In de praktijk struikelen we weleens over de opvatting dat NIS2-compliance een eenmalig te behalen vinkje is. Compliance betekent juist dat u te allen tijde moet kunnen aantonen dat u voldoet aan alle eisen. Het is dus verstandiger om NIS2 als een startpunt te zien. Het schetst een raamwerk voor het minimum aan cybersecuritymaatregelen, waar bovenop u aanvullende maatregelen kunt nemen op maat van uw situatie. Security is immers een mindset. 

 

Alles over NIS2

Meer weten over NIS2 en of uw organisatie hieronder valt?

Lees meer

Proactieve aanpak voor concurrentievoordeel

De brede waaier aan technisch complexe maatregelen, de razendsnelle ontwikkelingen binnen cybersecurity, het continu moeten verbeteren van securitytechnieken en -processen: voor de meeste organisaties voor wie IT niet de corebusiness is, is het allemaal een brug te ver. Uitbesteden aan een IT-partner die proactief te werk gaat is dan een logische oplossing.  

Cheops heeft de expertise én biedt alle diensten om uw organisatie door de complexiteit van NIS2 – en digitale veiligheid en veerkracht in het algemeen – te loodsen. Wij kunnen deze ondersteuning op verschillende manieren aanleveren. Zo bieden we services en oplossingen met de nodige expertise en IT-experten. Van het plaatsen van IT-experten en het samenstellen van IT-teams tot zelfs outsourcing van alle IT.  

Dankzij verregaande automatisatie is de security-aanpak van Cheops vooral proactief. Binnen ons Security Operations Center (SOC) monitoren we bijvoorbeeld 24x7 al uw netwerken, systemen en data. Niet alleen beschermt dit uw bedrijf tegen bekende dreigingen en kwetsbaarheden; technologieën als EDR zorgen ook voor bescherming tegen zero day-kwetsbaarheden. 

Voor welke formule u ook kiest: met de Managed Security Services van Cheops is uw cybersecurity in goede handen – zodat u ze allebei vrij heeft voor uw corebusiness. 

 

Tijd om uw cybersecurity aanpak te verbeteren?

Cheops zorgt ervoor dat uw IT-beveiliging perfect in orde is, zodat u zich nergens zorgen over hoeft te maken.

Lees meer

Meer inspiratie nodig?

U wilt graag weten op welke manier Cheops bedrijven helpt bij hun groeistrategie? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrieven met praktijkverhalen en tips.