Hoe energie besparen in het datacenter?

Hoe energie besparen in het datacenter?

 

Datacenters slokken heel wat energie op en dat drijft de kosten enorm op in het huidige klimaat van inflatie en stijgende energieprijzen.

Een robuust datacenter met alle nodige voorzieningen voor koeling en back-up vraagt nu eenmaal een pak elektriciteit. Toch is het met onze tips mogelijk om energie te besparen – goed voor uw budget en voor uw ecologische voetafdruk.

Kies de juiste hardware

Hardware kopen ‘op de groei’ is voor een stuk onvermijdelijk als u werkt met uw eigen servers, storage en andere infrastructuur.  Maar het kan uw energiefactuur flink de hoogte in jagen, vermijd dus een te ruim bemeten capaciteit die ook extra inspanningen vraagt van de elektriciteit en koeling. Beperk die ruimte voor groei en kijk niet verder dan uw verwachtingen voor de komende drie jaar. Daarnaast is het ook belangrijk om te kiezen voor energiezuinige hardware. Ook een doorlichting van uw bestaande systemen kan nuttig zijn. Laat u daarbij adviseren door uw IT-partner .

Stroomlijn uw servers

Hebt u nog toepassingen draaien op servers die geen actieve rol meer spelen in uw bedrijfsnetwerk? Misschien durft u die ‘zombie servers’ niet simpelweg uit te schakelen omdat dat een impact zou kunnen hebben op andere applicaties. Virtualiseren is dan de boodschap: hevel de software over naar een virtuele serveromgeving in de cloud. Schakel servers uit die niet langer nodig zijn, dat levert een mooie energiebesparing op.

Gebruik de energiezuinige mogelijkheden van de server

Recente servers bieden standaard allerlei mogelijkheden voor een efficiënter energiebeheer. Toch blijven die vaak onbenut omdat bedrijven vrezen dat ze niet alleen het energieverbruik maar ook de prestaties naar omlaag zullen halen. Een misverstand, want de technologie zorgt er bijvoorbeeld voor dat er energie wordt bespaard wanneer de server niet op volle kracht moet draaien.

Beperk de koeling

De servers en andere systemen kunnen tegen een stootje. Ze zijn bestand tegen een hoge vochtigheidsgraad en ze blijven vlot functioneren in temperaturen tot 30°C. De airco in het datacenter mag dus wat minder koud ingesteld staan, waardoor het energieverbruik zeker zal dalen.

Hoe energie besparen in uw datacenter?

Bewaar niet alles (even lang)

Hoe meer data u bewaart hoe meer opslagcapaciteit u nodig hebt, en dat vraagt natuurlijk ook meer energie om alles up-and-running te houden. De hoeveelheid data blijft eindeloos en exponentieel aangroeien dus zomaar alles bewaren is niet verstandig. Niet alle bestanden zijn namelijk even belangrijk. Houd daarom zeker een grote schoonmaak in uw bestaande gegevens en start tegelijk met een geautomatiseerde aanpak voor efficiënter databeheer. Op basis van het bestandstype kunt u bijvoorbeeld instellen hoe en voor welke termijn de gegevens bewaard moeten blijven.

Verhuis naar de cloud

Een eigen datacenter vraagt heel wat inspanningen: eigen hardware, management, onderhoud, plaats én energie. Daarom is het meestal interessanter om uw applicaties en data onder te brengen in een extern datacenter en te werken via de cloud. Een cloudpartner zoals Cheops kan u alle zorgen uit handen nemen zodat u zeker bent van flexibel beschikbare capaciteit, een efficiënt en proactief beheer, een optimale beveiliging en maximale beschikbaarheid met gegarandeerde bezchikbaarheid.

Meer weten over onze cloudoplossingen?

Maak een afspraak met een van onze IT-experts.

Contacteer ons

Meer inspiratie nodig?

U wilt graag weten op welke manier Cheops bedrijven helpt bij hun groeistrategie? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrieven met praktijkverhalen en tips.