Wat is public, private en hybrid cloud?

Wat is public, private en hybrid cloud?

Wat is het verschil tussen public, private en hybrid cloud? Je komt de termen voortdurend tegen maar toch is het verschil tussen al die soorten cloud niet helemaal duidelijk. Dat is normaal, want ook in de praktijk is het allemaal niet zo scherp afgelijnd. We zetten het hieronder toch maar even op een rijtje.

Public cloud

De public cloud, die gebruikt eigenlijk iedereen. Privé zijn we al veel langer actief in die openbare cloud, ook al noemen we het meestal niet zo. Wie maakt geen gebruik van webmail of van een online opslagplaats voor foto’s? Dat is dus de public cloud: een makkelijk beschikbare manier om bestanden op te slaan en te gebruiken, en om te werken met allerlei softwaretoepassingen. Ook professioneel doen we dat inmiddels volop, denk maar aan Microsoft Azure of Amazon Web Services.

De public cloud of openbare cloud heet zo, omdat de gebruikers de onderliggende infrastructuur delen. De toegang tot uw gegevens is wel afgeschermd met een wachtwoord, maar u bent niet de eigenaar van de hardware of software. Meer nog, u weet zelfs helemaal niet waar de servers staan.

De voordelen van de public cloud

De public cloud is vooral heel gebruiksvriendelijk en extreem schaalbaar. Doordat u geen eigenaar bent van de IT hebt u er ook geen omkijken naar. Dat wil zeggen: geen investeringen in servers op de groei, geen onderhoud of updates. U betaalt alleen voor hetgeen u werkelijk gebruikt, bijvoorbeeld per gebruiker per maand, dus de kosten zijn perfect te controleren en heel voorspelbaar. Is er meer capaciteit nodig: geen probleem. De mogelijkheden van de public cloud zijn zeer eenvoudig en flexibel uit te breiden.

De public cloud is in feite zoals water uit de kraan: u betaalt een abonnement en daarna neemt u de hoeveelheid af die op elk moment nodig is. De leveranciers van public cloud-diensten zijn grote, betrouwbare bedrijven die hun datacenters tot in de puntjes onderhouden en zorgen voor alle nodige beveiliging en back-up. Zo krijgt u in feite toegang tot een IT-infrastructuur die een hogere beschikbaarheid kan garanderen dan u zelf ooit zou kunnen.

Private cloud

De private cloud of privécloud is heel anders dan de public cloud. Zoals de naam al doet de vermoeden, hoeft u bij een private cloud geen hardware of software te delen met andere organisaties. Een private cloud wordt dus gebruikt door één organisatie.

Soms is er nog wat discussie over de mogelijke opstellingen van een private cloud. Algemeen kunnen we stellen dat de private cloud-infrastructuur kan draaien in het eigen datacenter van een organisatie, maar ook kan staan bij een externe cloud service provider. Ook in dat geval is de infrastructuur voorbehouden voor die ene organisatie. De service provider kan dan wel makkelijker instaan voor het onderhoud én beschikt normaal gezien ook over een beter uitgerust datacenter. Daar speelt dus toch een schaalvoordeel ten opzichte van het lokale eigen datacenter.

De voordelen van de private cloud

De private cloud is meer privé, en dat is ook de reden waarom organisaties bepaalde informatie liever daar bewaren dan in een public cloud. Dat is bijvoorbeeld vaak het geval bij banken, overheden of andere organisaties die werken met privacygevoelige informatie waarover ze zoveel mogelijk controle willen houden.

Extra troef: doordat u bij een private cloud wél de eigenaar bent van de IT-middelen, kunt u de omgeving flexibel aanpassen in functie van hetgeen uw organisatie precies nodig heeft. Het is geen one-size-fits-all, maar wel maatwerk. En met die schaalbaarheid zit het ook wel goed: bij een cloudinfrastructuur die gehost is in het datacenter van een externe cloud provider is die sowieso een pak hoger dan bij IT-infrastructuur die lokaal (‘on-premises’) draait.

Hybrid cloud

De hybrid cloud is – alweer erg logisch – een combinatie van private cloud met public cloud. Steeds meer organisaties werken op die manier. Voor hun e-mail gebruiken ze bijvoorbeeld cloudsoftware maar voor andere, bedrijfskritieke of zeer zware applicaties kiezen ze de private cloud.

Het is zelfs perfect mogelijk om verschillende private clouds, meerdere public clouds én on-premises IT-infrastructuur samen te gebruiken. Vaak is dat een overgangsfase, omdat er bijvoorbeeld nog recent is geïnvesteerd in een lokaal draaiende server.

Meer weten over Managed Hybrid Cloud?

Ontdek hier de voordelen.

Meer info

De voordelen van de hybrid cloud

De hybrid cloud is bij uitstek maatwerk: de organisatie kiest welk soort cloud moet dienen voor welke applicaties of gegevens. In functie van de gewenste beveiliging, compliancy, continuïteit, privacy, flexibiliteit en snelheid, én natuurlijk het budget, draait een applicatie in een andere cloudomgeving. Tenminste, achter de schermen is het telkens anders. Voor de eindgebruiker mag het geen verschil maken, die moet gewoon efficiënt kunnen werken.

Een hybride cloud moet namelijk als één virtueel geheel te beheren zijn. Dat gebeurt meestal door externe experts die managed hybrid cloud services leveren. Op die manier haalt pas echt alle voordelen uit de gecombineerde opstelling. Als de on-premises infrastructuur bijvoorbeeld even niet voldoet door een grote marketingactie, moet het mogelijk zijn om flexibel en veilig een zijsprongetje te maken naar de capaciteit van de public cloud.

Een groot voordeel van de hybrid cloud is dat het organisatie van elke omvang toegang biedt tot allerlei capaciteit-opslorpende innovatieve technologieën zoals artificial intelligence of het Internet of Things. Hybrid cloud blijkt ook ideaal in combinatie met Edge Computing en SD-WAN, een Software-Defined netwerk, waarbij de computerkracht deels verschuift naar geconnecteerde toestellen of ‘smart devices’ in het netwerk.

Meer weten over de cloud?

Ontdek onze verschillende cloud oplossingen.

Meer info

Meer inspiratie nodig?

U wilt graag weten op welke manier Cheops bedrijven helpt bij hun groeistrategie? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrieven met praktijkverhalen en tips.