Hoe het verschil maken?

Dat de IT-sector een van de snelst veranderende sectoren is, is geen geheim. Door die razendsnelle evolutie is ook het profiel van de IT-professional de laatste jaren sterk veranderd. Naast technische knowhow dient de moderne IT’er ook een sterke voeling te hebben met de business. Net als dat bij andere functies het geval is, wordt van IT vandaag immers steeds meer verwacht dat die de zakelijke doelstellingen van een organisatie ondersteunt.

Kennis van zaken

IT gaat vandaag al lang niet meer over bits & bytes. Steeds meer zijn IT’ers ook business consultants die bedrijven begeleiden bij het strategisch inzetten van hun IT. Zij dienen bijgevolg een open vizier te hebben, de processen en doelstellingen te begrijpen van het bedrijf waarin ze actief zijn. Een moderne IT-professional beschikt in de eerste plaats over het analytische vermogen om de noden van de business te vertalen naar IT, en omgekeerd. Als consultant toont hij initiatief en zoekt voortdurend naar nieuwe manieren om het bedrijf te laten groeien. Op die manier laat hij IT bijdragen tot het succes van de organisatie.

Het vermogen om snel aan te passen

Juist omdat de IT-sector constant en snel evolueert, is het belangrijk dat IT-medewerkers mee zijn met die evolutie en voortdurend willen bijleren. Stilstaan is achteruitgaan, zeker in de wereld van IT. Naast de mogelijkheid om hun expertise aan te scherpen in uitdagende en afwisselden opdrachten, helpt een opleidingsplan op maat om kennis en vaardigheden te verdiepen én te verbreden. Het vergaren van kennis is echter geen doel op zich. Het snel kunnen aanleren van nieuwe vaardigheden maakt vandaag het verschil.

Out-of-the-box denken

IT-professionals en consultants moeten voortdurend aandacht hebben voor de veranderingen in het bedrijf waarvoor ze – al dan niet extern – werken. Net daarom moeten ze een ook best een ‘helikopterzicht’ hebben over IT. Zo weten ze welke vernieuwingen kunnen bijdragen aan de doelstellingen en de business van de klanten waarvoor ze werken. Een business professional die out-of-the-box durft te denken en uitdagingen op een vernieuwende manier aanpakt, is een meerwaarde voor elk bedrijf.

Teamplay en soft skills

Tot slot is een moderne IT’er in staat om zijn kennis niet enkel op een innovatieve manier in te zetten maar ook te delen met zijn collega’s. Want zo blijft de kennis van het volledige team up-to-date en wordt vermeden dat bepaalde kennis geconcentreerd zit in zogenaamde kenniseilanden.  Dat kan immers de continuïteit in het gedrang brengen.

Goed kunnen samenwerken betekent ook beschikken over de nodige soft skills, waaronder communicatievaardigheden, intellectuele en emotionele vaardigheden. Bij Cheops bijvoorbeeld houden we via onze Cheops Academy niet alleen de technische maar ook de soft skills van onze IT’ers op peil, zodat onze klanten op echte specialisten kunnen rekenen.

Meer inspiratie nodig?

U wilt graag weten op welke manier Cheops bedrijven helpt bij hun groeistrategie? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrieven met praktijkverhalen en tips.