Cybersecurity is topprioriteit voor CIO’s

Cybersecurity is topprioriteit voor CIO’s

CIO’s zetten kostencontrole en efficiëntie nog steeds hoog op de agenda, maar cybersecurity heeft vandaag de hoogte prioriteit op vlak van IT-investeringen. Dat blijkt uit een onderzoek van IDG naar de grootste uitdagingen en verwachtingen van CIO’s.

91% van de CIO’s verwacht dat de IT-budgetten gelijk blijven of stijgen
Belangrijkste reden van die stijging: nood aan betere security

De rol van de CIO is in beweging

Tijdens de coronapandemie kreeg de zichtbaarheid van de IT-afdeling een enorme boost. Veel organisaties investeerden versneld in technologie voor remote en hybride werken. Toch voelen de meeste CIO’s dat hun tijd vooral opgeslorpt wordt door functionele en operationele taken. Tegelijk zien ze hun rol steeds meer evolueren naar die van een strategische businesspartner. De samenwerking tussen IT en business wordt nog meer een wisselwerking.

Door operationele IT-taken uit te besteden aan een externe Managed Service Provider (MSP) kan de CIO een grotere impact hebben op de business, zodat IT een sterkere toegevoegde waarde krijgt op bedrijfsniveau. De MSP zorgt daarbij ook voor rapportering, inzichten en roadmapping over de geleverde IT-diensten.

 

Topprioriteiten van CIO’s voor IT

  • De samenwerking tussen IT en business versterken
  • Upgrade IT- en data security om bedrijfsrisico’s te verkleinen
  • De klantenervaring verbeteren

Klaar voor AI

Bedrijven die vooruit willen, bereiden zich nu al voor op de volgende automatiseringsgolf, met investeringen in nieuwe technologieën zoals artificiële intelligentie. Daarbij krijgt IT meer verantwoordelijkheden dan ooit toegewezen.

NIS2-richtlijn rond cybersecurity

Bedrijven moeten zelf actie ondernemen.

Lees de blog

CIO’s hebben dan ook heel wat op de agenda staan. Ook daar stelt een MSP ondernemingen in staat om flexibeler in te spelen op nieuwe ontwikkelingen, onder meer door het bieden van flexibel beschikbare en extern beheerde capaciteit, zowel op het gebied van technologie (Cloud) als op het gebied van kennis (IT Experts).

Processen stroomlijnen

Kostcontrole blijft belangrijk, mede door de economische en politieke onzekerheid. Toch verwacht 91% van de door IDG bevraagde CIO’s dat hun IT-budget gelijk blijft of zelfs stijgt. ‘Meer doen met minder middelen’ is dus niet het streefdoel. De kostcontrole moet niet zozeer komen uit besparingen maar wel uit een hogere efficiëntie en de stroomlijning van processen.

Een MSP kan dankzij zijn schaalvoordelen IT-as-a-service veel kostenefficiënter aanbieden op een kwalitatief hoogwaardig niveau dan wanneer een organisatie alles zelf zou voorzien. Bovendien gebeurt dat tegen een transparante en voorspelbare kost volgens effectief gebruik. Het bedrijf hoeft dus geen kapitaal te investeren in IT-voorzieningen ‘op de groei’.

Bovendien is het via een MSP veel eenvoudiger om bedrijfsprocessen efficiënter te maken en te stroomlijnen. MSP’s werken immers op een gestandaardiseerde manier volgens geïndustrialiseerde processen en best practices zoals ISO-standaarden. Dat maakt die processen ook gemakkelijker te schalen.

Extra investeringen in security

Waar gaat dat extra IT-budget dan naartoe? Vooral naar cybersecurity, zo blijkt uit het onderzoek van IDG. Cybersecurity krijgt de allerhoogste prioriteit bij IT-investeringen, meer dan data-analyse en privacy, het stroomlijnen van applicaties en legacy-systemen, artificial intelligence en technologieën die de klantenervaring moeten verbeteren.

Organisaties staan in ieder geval alweer voor enorme uitdagingen: niet aflatende cyberdreigingen en een onvoorspelbare markt, in combinatie met de nood aan wendbaarheid om bij te blijven. Ook de nieuwe NIS2-richtlijnen vragen om de nodige aanpassingen. IT is daarbij steeds meer de motor die dat alles mogelijk moet maken.

War for talent

Maar wie moet dit allemaal doen? De ‘war for talent’ woedt nog altijd hevig zodat de meeste organisaties moeilijk de juiste IT-profielen kunnen aanwerven en behouden. Dat is bij de overgrote meerderheid van de bedrijven dan ook niet de bedoeling, ook al omdat het niet past binnen het budget.

Via een MSP kunnen bedrijven toch de juiste IT-expertise inschakelen wanneer ze die nodig hebben. Een externe partner die is gespecialiseerd in IT-diensten kan nu eenmaal gemakkelijker IT-specialisten aantrekken en aan boord houden door hen boeiende en afwisselende projecten voor te stellen. Zo krijgen ze ook de kans om voortdurend te evolueren en hun kennis uit te breiden via gevarieerde werkervaringen en gerichte opleidingen. Bedrijven die een beroep doen op de diensten van een MSP kunnen op die manier samenwerken met experts op een betaalbare en zeer flexibele manier.

Security strategisch uitbesteden aan een MSP

Een Managed Service Provider kan een betrouwbare oplossing bieden die bedrijf en CIO toch de mogelijkheid geven om hun ambities waar te maken. Het interne IT-team kan de omgeving beheren samen met een externe partner, of bepaalde onderdelen kunnen zelfs volledig worden uitbesteed tegen een vaste kost per maand. Security is zeker een van de aspecten die perfect door een Managed Service Provider te beheren zijn. Dankzij de schaalvoordelen maakt de MSP professionele beveiliging tegen cybercriminaliteit bereikbaar en betaalbaar, ook voor middelgrote bedrijven.

 

Technologische drijfveren voor IT-investeringen:

  1. Security/risk management
  2. Data/business analytics
  3. Modernisering van Applicaties en /legacy-systemen
  4. Machine learning/Artificial Intelligence
  5. Customer experience technologieën

Maximale garanties via SLA’s

Een gespecialiseerde IT-partner beschikt nu eenmaal over alle mensen, middelen en processen die nodig zijn voor een geoliede en proactieve 24/7 dienstverlening. De zekerheid is zelfs groter dan wanneer een bedrijf alles intern tracht op te volgen. De ‘core business’ van de MSP is namelijk IT-as-a-service, zodat de nodige cloud-, werkplek- en bedrijfsapplicaties altijd up-to-date en optimaal beveiligd, compleet redundant en maximaal beschikbaar zijn. Dankzij duidelijke SLA’s is de dienstverlening ook maximaal gegarandeerd net als de beschikbaarheid van expertise, want de MSP staat in voor de continuïteit.

Het is duidelijk dat organisaties knopen moeten doorhakken om niet in een status quo te blijven steken. Innovatie is nodig om de concurrentie voor te blijven. Door IT waar mogelijk uit te besteden kan de CIO zich focussen op projecten die de business echt vooruithelpen.

Meer weten over onze Managed Services?

Ontdek de voordelen van onze Managed Services.

Meer weten

Meer inspiratie nodig?

U wilt graag weten op welke manier Cheops bedrijven helpt bij hun groeistrategie? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrieven met praktijkverhalen en tips.