Wat is de beste keuze,
Microsoft Teams of Slack?

Wat is de beste keuze,
Microsoft Teams of Slack?

U zoekt een goede tool om de samenwerking in uw onderneming te vergemakkelijken? Dan zijn Microsoft Teams en Slack op dit moment de twee meest voor de hand liggende keuzes. Maar welke van de twee is nu de beste?

Doordat werknemers steeds vaker op verschillende locaties werken – thuis, onderweg of in een ander kantoor bijvoorbeeld – is het belangrijker dan ooit om te investeren in tools voor een efficiënte samenwerking. Gelukkig hoeft afstand geen probleem te zijn om vlot te communiceren, te overleggen en informatie te delen binnen een team. Voor een productieve meeting is het niet langer nodig dat alle deelnemers samen in een vergaderzaaltje gaan zitten.

Maximale efficiëntiewinst

Slack was de eerste tool die samenwerking en online productiviteit een pak eenvoudiger maakte. Microsoft Teams kwam pas een paar jaar later – in 2017 – op de markt maar is volop aan een inhaalbeweging bezig. Niet voor niets wordt Teams door Microsoft zelf aangeprezen als ‘de snelst groeiende app van Microsoft’. Met beide softwaretools zit je sowieso goed, maar toch zijn er nog verschillen. Wat voor uw bedrijf de beste keuze is, hangt af van een aantal factoren. Zo is het natuurlijk belangrijk dat u vooraf uw bestaande omgeving onder de loep neemt. De nieuwe tool moet idealiter zo goed mogelijk integreren met andere toepassingen zodat de gebruikerservaring en de efficiëntiewinst optimaal zijn.

Webinar

Schrijf je vandaag nog in voor onze webinars.

Inschrijven

Bedrijfscultuur en gebruikerservaring

Daarnaast bekijkt u best welke mogelijkheden elke tool biedt, en of die beantwoorden aan de noden van uw bedrijf op het vlak van digitalisering en samenwerking. Het is belangrijk om daarbij ook rekening te houden met de bedrijfscultuur en met de wensen van uw medewerkers zelf. Op welke manier verloopt de communicatie nu? Is de bestaande aanpak efficiënt of wilt u die wijzigen en meer stroomlijnen? Bedenk dat het vaak niet eenvoudig is om vaste gewoonten te veranderen, en schenk dus voldoende aandacht aan change management als dat nodig is.

Teams versus Slack

Wat de functionaliteiten betreft, kunnen we kort zijn: zowel Microsoft Teams als Slack scoren heel goed voor functies zoals vergaderingen via telefoon en video, messaging, zoekfunctie, informatie delen, taak- en projectbeheer en het bijhouden van gesprekken (conversation threads). Microsoft Teams is echter uitermate geschikt voor een IT-omgeving die al gebaseerd is op Microsoft-technologie. Teams maakt namelijk deel uit van Office 365 en is er dus perfect mee geïntegreerd. Het bouwt ook voort op de jarenlange ontwikkelingen van technologie als Skype, SharePoint en Microsoft Power BI. Daardoor zijn de geïntegreerde functies met Office 365 vaak sterker of uitgebreider dan bij Slack.

Apps integreren en content delen

Tegelijk is het ook mogelijk om applicaties van andere leveranciers in Teams te integreren. Slack is echter te integreren met meer dan 1.500 apps terwijl dat er bij Teams ‘maar’ 200 zijn. Hier scoort Slack dus beter, al kunt u zich de vraag stellen hoeveel apps u in uw IT-omgeving wilt hebben en beheren. Content delen lukt prima met zowel Teams als Slack maar terwijl dat bij Microsoft Teams gebeurt via Office 365 is Slack een goede keuze wanneer u bijvoorbeeld Google Drive in combinatie met Google G Suite gebruikt om bestanden te creëren en te delen.

Mobiele versie en security

Teams en Slack hebben allebei een mobiele versie en een desktopversie, maar daar heeft Microsoft het voordeel dat IT-beheerders alle mobiele toestellen en apps efficiënt kunnen beheren en beveiligen via de clouddienst Microsoft Intune. Gegevensbeveiliging - zoals authenticatie en encryptie – is voorzien in Teams en in Slack, maar Teams biedt bovendien de integratie met de beheersoftware Microsoft Admin Center.

Sneller van start met Slack

Dat is meteen ook de keerzijde van de medaille bij Microsoft Teams. Slack is heel eenvoudig en in slechts enkele minuten tijd in gebruik te nemen, en nieuwe gebruikers uitnodigen is meteen gebeurd. Wanneer u start met Teams, zijn er meer stappen te doorlopen om de omgeving te configureren volgens de noden van uw teamleden. Door de grotere complexiteit aan de beheerkant, is dat eerder een taak voor een IT-verantwoordelijke.

Gratis versie

Naast de voordelen die elke tool biedt, speelt het budget onvermijdelijk een rol. Zowel Slack als Teams bestaan in een gratis (basis)versie, maar de complete versie van Teams is inbegrepen – en dus ook ‘gratis’ – in een Office 365 Business-abonnement. Bovendien is de gratis versie van Teams uitgebreider dan die van Slack: u kunt een onbeperkt aantal chatberichten doorzoeken versus alleen de laatste 10.000 bij Slack, u krijgt 10 GB gedeelde opslagruimte versus 5 GB en meer dan 140 app-integraties tegenover 10 bij Slack. Daar staat tegenover dat de gratis Slack-versie geschikt is voor maximaal 8.500 gebruikers, terwijl dat er bij Teams maar 300 zijn.

Office 365 versus Google G Suite

Conclusie: bekijk uw huidige situatie en de software die u nu gebruikt voor het creëren en delen van informatie. Is dat Office 365 en betaalt u al een business-abonnement, dan is Microsoft Teams de logische keuze. Werkt u vooral met Google G Suite en andere Google apps dan kan Slack meer geschikt zijn. Nog twijfels? Laat u adviseren door een IT-expert.

Cheops Webinar Wednesdays

Schrijf je vandaag nog in voor onze webinar reeks.

Inschrijven

Meer inspiratie nodig?

U wilt graag weten op welke manier Cheops bedrijven helpt bij hun groeistrategie? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrieven met praktijkverhalen en tips.