Cybercriminaliteit: kent u
de belangrijkste dreigingen?

Cybercriminaliteit blijft een groeiend probleem. Hackers en cybercriminelen spelen steeds beter in op zwakke plekken in de beveiliging en op nieuwe of actuele situaties. CERT.be, het federale Computer Emergency Response Team, merkt duidelijk een stijgend aantal aanvallen. Bent u al gewapend tegen DDoS-attacks, ransomware en supply chain attacks?

Phishing, opgelet voor vermommingen!

De cijfers spreken voor zich: CERT.be kreeg in 2020 maar liefst 3,2 miljoen meldingen van verdachte berichten. Phishing blijkt nog altijd de manier waarop veel hackers binnendringen in computers en bedrijfsnetwerken. De cybercriminelen spelen slim in op de actualiteit of ze vermommen hun sms of e-mail als een ‘dringend’ bericht dat afkomstig is van  de baas, de belastingdienst, de bank of een andere bekende organisatie. Wie in zulke phishingberichten trapt, raakt soms een smak geld kwijt.

Ransomware, al je data gegijzeld?

Phishing is niet alleen voor particulieren, maar zeker ook voor bedrijven een grote dreiging. De bijlage of link in de phishingmail kan bijvoorbeeld ook ransomware bevatten - een cyberdreiging waarmee bedrijven steeds vaker te maken krijgen. Een medewerker die op de louche link klikt, zet ‘ransomware’ in werking die alle bedrijfsdata versleutelt. Op het scherm verschijnt de dwingende eis om losgeld te betalen om de versleuteling ongedaan te maken.

Op zoek naar een partner voor Managed Security Awareness?

Download onze brochure

Download

De meeste organisaties kunnen niet lang functioneren zonder hun IT en hun data. Meestal is er wel een back-up, maar als die ook online geconnecteerd is met de primaire omgeving blijft die niet gespaard van de aanval. Het Centrum voor Cybersecurity in België (CCB) merkte op dat cybercriminelen  hun ransomware zelfs bewust – en gewetenloos – richten op organisaties waar continuïteit en beschikbaarheid soms van levensbelang zijn. Zo blijken zelfs ziekenhuizen een doelwit, en ook een labo dat coronatesten analyseert, werd aangevallen.

Topje van de ijsberg

De laatste jaren stijgt het aantal ransomware-pogingen voortdurend. In 2020 kreeg het CCB zo’n 82 meldingen van ransomware, maar dat noemt het centrum zelf “slechts het topje van de ijsberg”. Bedrijven zijn namelijk niet geneigd om aan de grote klok te hangen dat ze slachtoffer werden van ransomware. Financiële schade is één gevolg, maar ook het imago van het bedrijf krijgt dan een fikse deuk. Het CCB verwacht in ieder geval dat ransomware ook in 2021 een groeiend probleem blijft, aangezien het voor de hackers veel geld kan opleveren.

DDoS, een overvloed aan requests

Een Distributed Denial of Service of DDoS-aanval bestaat al veel langer dan vandaag. Hackers leggen dan uw servers plat – of vertragen ze sterk – door ze te overbelasten met een gigantisch aantal paginaverzoeken. Een DDoS-aanval houdt op zich geen risico’s in maar wordt volgens het CCB ook vaak gebruikt om een andere – wél schadelijke – aanval te verhullen, of als extra chantagemiddel bij een ransomware-aanval bijvoorbeeld.

Supply Chain attack, kies uw partners zorgvuldig

Om bedrijven te slim af te zijn, gaan cybercriminelen telkens op zoek naar de zwakste schakel in de beveiliging. Vaak is dat de eindgebruiker, die u zeker regelmatig moet herinneren aan de risico’s van onveilig gedrag. Ook een minder goed beveiligde partner of leverancier met toegang tot uw bedrijfsnetwerk, kan een zwakke plek zijn in uw verdediging. Ook al hebt u zelf alle voorzorgen genomen, dan nog kunt u op die manier ten prooi vallen aan een supply chain attack.

IT security is voor experts

Hoe kunt u zich als onderneming wapenen tegen al die vormen van cybercriminaliteit? IT-beveiliging is bij uitstek iets wat u beter aan experts overlaat. Zij kunnen u helpen op alle vlakken: een doorlichting van de bestaande situatie, de implementatie van betrouwbare technologie, het continu monitoren van het volledige netwerk inclusief back-ups, en de training van uw medewerkers

Heb je vragen over cybersecurity?

Ontdek onze oplossingen.

Meer info

Meer inspiratie nodig?

U wilt graag weten op welke manier Cheops bedrijven helpt bij hun groeistrategie? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrieven met praktijkverhalen en tips.