SD-WAN: de grote voordelen van het virtuele netwerk

 

SD-WAN: de grote voordelen van het virtuele netwerk

 

SD-WAN, het gevirtualiseerde netwerk, komt als geroepen voor bedrijven met veel locaties en een groot dataverbruik. Met SD-WAN krijgt u een ideale manier om het netwerk over al die locaties efficiënt centraal te beheren en te beveiligen. Bovendien is het een pak goedkoper dan de traditionele MPLS-lijnen.

Ooit bevond het bedrijfsnetwerk zich alleen in het kantoorgebouw. Ook de connectiviteit van lokale kantoren liep via de hoofdvestiging. Nu moeten medewerkers steeds meer op andere locaties, niet alleen in lokale kantoren maar ook bijvoorbeeld op werven, in pop-ups en thuis via het WAN (Wide Area Network) verbinding maken met hun bedrijfsapplicaties. Gecombineerd met het groeiend aantal toepassingen die gigantisch veel data verbruiken, zoals artificiële intelligentie en allerlei zware cloudapplicaties, zet dat de bandbreedte zwaar onder druk. De kosten voor dataverkeer kunnen dan behoorlijk oplopen.

Directe verbindingen en optimale prestaties

SD-WAN blijkt de perfecte oplossing voor die situatie, zeker voor bedrijven met veel verschillende vestigingen. Met SD-WAN hoeven de verschillende locaties namelijk geen verbinding te maken met het hoofdkantoor maar beschikken ze allemaal over een rechtstreekse internetverbinding zonder langs dat knooppunt te passeren. Toch blijft via het centrale beheersysteem het overzicht van het volledige bedrijfsnetwerk behouden. Het gegevensverkeer is zelfs beter te regelen. Zo is het mogelijk om bepaalde applicaties voorrang te geven om zeker te zijn van een optimale snelheid.

SD-WAN

SD-WAN is de beste manier om snel verschillende bedrijfslocaties met elkaar te verbinden. Dankzij het centrale beheer verloopt uw dataverkeer efficiënt en veilig.

Lees meer

Kostenbesparing in vergelijking met klassieke lijnen

Een andere grote troef van SD-WAN is ongetwijfeld de kostenbesparing. Ondernemingen met meerdere locaties werken doorgaans via klassieke MPLS-lijnen waarbij de internetprovider bepaalde garanties kan bieden rond de snelheid van de verbinding. Zo’n MPLS-netwerk is echter erg duur. Bovendien wordt u dan als onderneming afhankelijk van een bepaalde internetleverancier.

Flexibel uit te breiden

Ook bij SD-WAN hebt u natuurlijk internetdiensten nodig, maar het voordeel is dat u die kunt afnemen bij verschillende leveranciers. Daardoor kunt u voor elke locatie de provider kiezen met het beste aanbod. U bent daarin ook heel flexibel en u kunt gemakkelijk en snel een nieuwe locatie in uw netwerk onderbrengen.

Onafhankelijk van internet providers

Met SD-WAN wordt u dus onafhankelijk van uw internet provider. U kunt de diensten van meerdere leveranciers combineren waardoor u financieel in een sterkere positie zit. De technisch hybride aard van het netwerk is geen probleem omdat het beheerniveau is losgekoppeld van het fysieke netwerk. Uw SD-WAN brengt alles virtueel samen in het centrale softwaresysteem waarmee u uw netwerk toch op een uniforme manier centraal kunt beheren.

Beveiliging op maat van elke locatie

Ook andere aspecten kunt u zelf optimaal afstemmen op elke locatie. Zo kunt u een firewall voorzien voor elke vestiging. U krijgt op die manier meer controle over de beveiliging dan bij MPLS, waar de firewall meestal op netwerkniveau wordt gedeeld met andere ondernemingen. Door de netwerkbeveiliging per locatie in te stellen, verhoogt ook de efficiëntie. U kunt zelfs per vestiging bepalen welke websites u wilt blokkeren.

Een externe expert inschakelen

Hebt u voor dit complexe netwerkbeheer te weinig expertise in huis? Dan schakelt u beter een specialist in die in uw plaats garant staat voor een optimaal beheer en beveiliging op maat. Via overleg en rapportering houdt u altijd de touwtjes in handen. U krijgt naast de zekerheid van een performant en veilig netwerk ook meer tijd om te besteden aan de strategische groei van uw business.

Cybersecurity Essentials voor Business Managers

Cybersecurity is complexe materie. Ontdek in dit eBook recente IT-security statistieken, de meest voorkomende gevaren en oplossingen.

Download eBook

Meer inspiratie nodig?

U wilt graag weten op welke manier Cheops bedrijven helpt bij hun groeistrategie? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrieven met praktijkverhalen en tips.