Moet uw organisatie straks voldoen aan de nieuwe NIS2-richtlijn voor cybersecurity? Dan is dat een unieke kans om uw beveiliging naar een hoger niveau te tillen. Maar het brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee. Gelukkig staat u er niet alleen voor. Ook al blijft NIS2-compliance steeds uw verantwoordelijkheid, een Managed Service Provider gespecialiseerd in beveiliging kan uw zorgen verlichten. Zeker als u volgende aandachtspunten meeneemt bij de selectie van deze partner.
Certificaties
Voor NIS2-compliance wordt verwacht dat uw organisatie haar informatiebeveiliging op een bepaald niveau op orde heeft. Dan is het van vitaal belang dat ook uw IT-partner voldoet aan deze hoge veiligheidseisen. Selecteer dus een partner die minstens voldoet aan de ISO 27001-norm voor informatiebeveiliging.
Een bedrijf met de ISO 27001-certificering heeft aangetoond dat het cybersecurity serieus neemt en dat alle processen voldoen aan de hoogste standaarden voor informatiebeveiliging. Als uw IT-partner deze certificering behaald heeft, kunt u er dan ook op vertrouwen dat die uw veiligheid zal garanderen.
Controle
Een IT-partner ontzorgt u, zodat u zich op uw kernactiviteiten kunt focussen. Toch mag u nooit het gevoel krijgen dat u de controle verliest over uw bedrijfsgegevens en IT-systemen. U moet letterlijk de sleutels in handen houden. Zorg dat u altijd zelf nog toegang hebt tot uw eigen gegevens en systemen, zodat u niet afhankelijk bent van uw IT-provider.
Ook vanuit de vereisten van NIS2 is dat cruciaal: compliance blijft immers altijd uw eigen verantwoordelijkheid. Uw IT-partner ondersteunt u bij de naleving van NIS2 en ontzorgt u van de praktische aspecten, maar u behoudt de controle. Informeer daarom bij potentiële IT-partners hoe zij dit aanpakken.
Up-to-date kennis en technologie
Van een IT-partner gespecialiseerd in NIS2-compliance mag u verwachten dat die beschikt over teams met up-to-date kennis van beveiligingstechnologieën en -praktijken, evenals van de nieuwste wijzigingen van de NIS2-wetgeving. Vraag potentiële IT-partners naar referenties van andere klanten en pols bij hen naar hun indruk van de kennis van de desbetreffende teams. Informeer ook bij de IT-partners zelf naar hun beleid rond opleiding van hun medewerkers.
Vraag ook naar een demo van de oplossingen die de IT-partner inzet om klanten te ondersteunen bij het bereiken van NIS2-compliance. Op die manier krijgt u een idee van de technologieën waarmee ze werken en hoe up-to-date die zijn. Ga zeker na of deze wel state-of-the-art industriestandaarden volgen en of ze relevant zijn om NIS2-compliance te bereiken. Zet de IT-partner bijvoorbeeld Endpoint Detection & Response (EDR) of een Security Operations Center (SOC) in?
Processen voor continue verbetering
NIS2 vereist dat u uw IT-omgeving als een goede huisvader beheert. Een eenmalige inspanning volstaat niet, want cyberbedreigingen evolueren constant. Dat vraagt om periodieke evaluaties en bijbehorende verbeterplannen, met als doel om uw beveiliging continu te verbeteren. Daarvoor zijn de juiste processen nodig.
Vraag dus naar de procedures en processen die uw IT-partner geïmplementeerd heeft om u te ondersteunen bij de naleving van NIS2. Het gaat dan bijvoorbeeld over hoe risico’s geëvalueerd en aangepakt worden, over het opstellen van een Security Incident Response Plan (SIRP), en op welke manier patchmanagement ingericht wordt.
Holistische benadering
NIS2 is niet louter de verantwoordelijkheid van de IT-afdeling, maar van uw hele organisatie. Kies daarom voor een IT-partner die een holistische benadering rond cyberbeveiliging hanteert. Daarbij heeft de IT-partner niet alleen aandacht voor het technologische aspect van NIS2, maar ook voor de juridische en procesmatige facetten.
Het technologische aspect gaat over het nemen van de juiste maatregelen, afhankelijk van de beschikbare technologie om uw bedrijf te beschermen tegen cyberbedreigingen. Het juridische aspect betreft het naleven van de NIS2-wetgeving, met alle verplichtingen die daarbij horen. En bij het procesmatige aspect draait alles om het in orde brengen en documenteren van de juiste processen, zoals incident response.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom NIS2!
Bekijk onze NIS2-kennispagina voor diepgaande informatie, nuttige bronnen en praktische tips om jouw organisatie beter te beschermen.