Een bezoek aan het
Cheops datacenter

Een bezoek aan het
Cheops datacenter

Een state-of-the-art cloudinfrastructuur, hoe ziet dat er eigenlijk uit? In dit artikel krijgt u een exclusieve blik achter de schermen tijdens een bezoek aan één van de datacenters van Cheops.

Bedrijven die werken via de cloud willen niets aan het toeval overlaten. De cloud biedt grote voordelen, maar aangezien de productiviteit en de klantenservice dan afhangen van de verbinding met een externe IT-infrastructuur, moet die wel altijd beschikbaar zijn. Als ondernemer kunt u dan ook verwachten dat het datacenter van uw cloudpartner alle middelen inzet om uw belangrijke data en applicaties voortdurend up-and-running te houden.

Alles redundant

Dat is precies wat er gebeurt in het datacenter van Cheops. Er zijn indrukwekkende systemen voor de koeling, dubbele stroomvoorziening en reusachtige batterijen die voortdurend worden opgeladen. Om de datacenters bij stroompannes van elektriciteit te voorzien, staan er verschillende stroomgeneratoren stand-by met een mazouttank die goed is voor 48 uur. Voor die tijd verstreken is, moeten er al twee mazoutleveranciers komen aanrijden. Om alle risico’s te vermijden, volgen ze daarbij zelfs elk een verschillende route. Ook aan brandgevaar is natuurlijk gedacht: een geautomatiseerd brandblussysteem dekt elke vierkante meter en werkt met een speciaal gas waardoor de servers geen blusschade kunnen oplopen. Door al die dubbel uitgevoerde voorzieningen heeft de hele infrastructuur van het datacenter een gegarandeerde uptime van maar liefst 99,99%.

Een tweede datacenter als uitwijkmogelijkheid

Cheops Cloud-klanten hoeven zich dus geen zorgen te maken over de beschikbaarheid van de infrastructuur en de servers. Ook voor de capaciteit, de beveiliging en het beheer neemt Cheops de volledige verantwoordelijkheid. Het datacenter is niet alleen intern ontdubbeld maar ook gekoppeld aan een tweede datacenter op een andere locatie, dat alles overneemt in geval van nood.

Bedrijven kunnen dus hun volledige IT-omgeving onderbrengen in de Cheops Cloud, of alleen een deel ervan. In dat laatste geval creëert Cheops een hybrid cloud met verbindingen naar lokale systemen en naar de public cloud zoals Microsoft Azure. Daarnaast kunnen ondernemingen er ook voor kiezen om de Cheops Cloud alleen te gebruiken als uitwijkmogelijkheid voor hun eigen datacenter in geval van een ramp. Zo nemen ze disaster recovery af in de vorm van een cloud service (DRaaS), met alle voordelen van de Cheops Cloud op het vlak van beheer, beschikbaarheid en beveiliging.

Meer inspiratie nodig?

U wilt graag weten op welke manier Cheops bedrijven helpt bij hun groeistrategie? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrieven met praktijkverhalen en tips.