De 4 belangrijkste IT & business trends voor 2021

Door Kenny Dierickx,
Director Managed Services, Cheops

 

De 4 belangrijkste IT & business trends voor 2021

Door Kenny Dierickx,
Director Managed Services, Cheops

 

2021 wordt op veel vlakken een sleuteljaar. Wie het slim speelt, investeert nu in nieuwe mogelijkheden om uiteindelijk sterker uit de crisis te komen. De periode van paniekvoetbal is voorbij, bent u klaar voor deze vier IT en business trends?

1. Cyberbeveiliging

Ook al komt er in 2021 hopelijk een einde aan de coronacrisis, het thuiswerk is nog niet afgelopen en wordt zeker een blijver op lange termijn. Daardoor blijft ook cyberbeveiliging de absolute topprioriteit voor bedrijven. Thuiswerkers zijn immers de zwakste schakel in de IT-beveiliging. Steeds meer bedrijven zullen daarom hun medewerkers een security awareness training geven. Zo zijn ze beter gewapend om phishing mails, ransomware of andere berichten te herkennen waarmee hackers het bedrijfsnetwerk willen infiltreren en daarmee bedrijfsdata willen buitmaken.

Ook op technologisch vlak komt er in 2021 een doorbraak van nieuwe security trends. Die hebben te maken met het feit dat medewerkers minder dan ooit gebonden zijn aan een vaste locatie en een bepaald toestel. Applicaties draaien vaker op cloudinfrastructuur en moeten daar toegankelijk zijn vanop externe locaties. Steeds meer bedrijven hanteren daarom een ‘zero trust security’ aanpak. Men verifieert daarbij elk systeem en elke gebruiker die zich toegang wil verschaffen, zonder te vertrouwen op de locatie waar ze zich bevinden.

Ook SD-WAN – het gevirtualiseerde netwerk – helpt bij een efficiëntere beveiliging. Het beheer van het netwerk gebeurt daarbij via een aparte software die gescheiden is van de netwerk hardware. De verschillende bedrijfslocaties en netwerkverbindingen zijn daardoor beter en op maat te beveiligen.

2. Customer Experience 2.0

We kregen in 2020 te maken met een ongeziene digitale versnelling en ingrijpende maatschappelijke veranderingen. Voor veel sectoren zal het nooit meer ‘business as usual’ worden. Gedwongen door de omstandigheden moesten veel organisaties hun activiteiten geheel of gedeeltelijk via digitale kanalen laten verlopen. Het was aanvankelijk een noodoplossing om de klantencontacten en -service levend te houden. Bedrijven die als echte winnaars uit de crisis willen komen, zetten nu de volgende stap naar een nog betere en meer persoonlijke klantenervaring of ‘CX 2.0’. In ieder geval is een combinatie van online en offline inspanningen nodig om aan de stijgende eisen van klanten te blijven voldoen.

Bent u op alles voorbereid?

Ontdek hoe u uw onderneming flexibel en weerbaar maakt.

Lees meer

3. Cloud en Edge Computing

In 2021 zullen nog meer organisaties overstappen naar de cloud om hun digitale veerkracht te vergroten. Daarbij zien we een verschuiving van gecentraliseerde naar gedistribueerde cloudmodellen met de opkomst van ‘edge computing’. Het internet en de ondersteunende netwerkinfrastructuur was vroeger altijd gericht op het downloaden van gegevens. Vandaag zien we echter een verschuiving van gegevensopslag en computerkracht naar de rand van het netwerk,  dichtbij de toestellen van de eindgebruiker. Die trend is het gevolg van technologieën zoals het Internet of Things (IoT) en artificiële intelligentie (AI). Aangezien er erg veel data dient verwerkt te worden, kan de responstijd vertragen en de gebruikte bandbreedte hoog oplopen. Edge computing lost dat probleem op door de gegevensverwerking te decentraliseren en zo te zorgen voor een hogere netwerksnelheid.

4. De zoektocht naar expertise

Om mee te kunnen met de nieuwe IT-trends, is gespecialiseerde kennis nodig. Door de toenemende complexiteit van cyberbeveiliging, de stijgende eisen rond een optimale klantenervaring en de versnelde transitie naar de cloud, staan bedrijven voor een enorme uitdaging om de juiste talenten aan te trekken en te behouden. In 2021 blijven de juiste IT-vaardigheden een zeldzaam goed. De meeste organisaties zullen moeten beslissen wat ze intern kunnen houden en waarvoor ze beter externe specialisten inschakelen. Op die manier kunnen ze efficiënter inspelen op nieuwe trends die hun business een boost geven.

Contacteer ons

Benieuwd hoe we uw bedrijf competitiever kunnen maken?

Contacteer ons

Meer inspiratie nodig?

U wilt graag weten op welke manier Cheops bedrijven helpt bij hun groeistrategie? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrieven met praktijkverhalen en tips.