Alcopa verhuist IT naar de cloud en besteedt het beheer volledig uit

Alcopa verhuist IT naar de cloud en besteedt het beheer volledig uit

Alcopa splitste de IT-omgeving van de investeringsholding volledig af van zijn portfoliobedrijven en verhuisde alles naar de Azure cloud. Cheops gaf advies, zorgde voor de migratie en levert nu via Managed Services al het IT-beheer, van hardware en software tot Wifi, telefonie en security awareness training.

Het migratieproject bij Alcopa was erg ingrijpend. Niet voor niets kreeg het de naam ‘Alcopa IT Transitie’. “Die transitie was nodig omdat ook Alcopa als organisatie een transformatie heeft doorgemaakt. We zijn geëvolueerd van een industriële holding naar een meer gediversifieerde investeringsholding. Onze portfoliobedrijven opereren nu zelfstandig en we zijn wel meerderheidsaandeelhouder, maar in de meeste gevallen niet voor 100%. Daarom wilden we af van het ‘shared service center’ met een centrale IT-dienst die alleen voor de holding en één of twee participaties werkte."

Overstap naar de cloud

Alcopa moest dus de IT-omgeving van de holding zelfstandig maken en alle koppelingen met de andere bedrijven doorknippen. “Dat is ons gelukt met Cheops als partner”, zegt Werner Heyen, Consolidation Manager bij Alcopa.

De oplossing die Cheops uitwerkte was een nieuwe infrastructuur met migratie naar een andere cloud. Het hele project was rond op ongeveer zes maanden tijd. Cheops migreerde de complete Office-omgeving van Alcopa van een lokaal geïnstalleerde versie naar Office 365 in de public cloud van Microsoft. Daarin zitten naast de klassieke kantoortoepassingen zoals Word en Excel ook uitgebreide mogelijkheden om efficiënter samen te werken via Teams.

“Onze overstap naar de onafhankelijke infrastructuur was rond in 2019. Toevallig waren we daardoor ook al voorbereid op de huidige covidpandemie”, merkt Bruno Bandella op. “Aangezien onze hele IT-omgeving online bereikbaar is, konden we heel gemakkelijk blijven doorwerken, communiceren en samenwerken toen we niet naar kantoor mochten komen.”

Lees de volledige case study

Ontdek hoe Alcopa zich geen zorgen meer moet maken over hun IT-omgeving dankzij Managed Services.

Lees de case study

Meer inspiratie nodig?

U wilt graag weten op welke manier Cheops bedrijven helpt bij hun groeistrategie? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrieven met praktijkverhalen en tips.