Een op de drie middelgrote ondernemingen voelen zich immuun voor cyberaanvallen

 

Een op de drie middelgrote ondernemingen voelen zich immuun voor cyberaanvallen

 

Uit een onderzoek van Cheops blijkt dat een op de drie middelgrote bedrijven nog altijd denken dat ze immuun zijn voor cyberaanvallen. Een onderschatting, vooral in tijden van massaal telewerk.

De voorbije maanden haalden een paar grote cyberaanvallen de media. Voor elke grote aanval zijn er honderden kleine die onder de radar blijven, maar die op de getroffen ondernemingen een gigantische impact hebben.

Toch zijn er nog steeds ondernemingen die denken dat het hen wel niet zal overkomen. Cheops onderzocht hoe middelgrote bedrijven vandaag en morgen omgaan met IT en technologie. Op de vraag of ze actief zijn in een sector die kwetsbaar is voor cyberaanvallen antwoordden een op de drie middelgrote ondernemingen dat die vraag ‘niet van toepassing’ is op hen. Een opvallend hoog cijfer. Zowat élke onderneming is vandaag gedigitaliseerd. Dat maakt van elke onderneming – groot of klein, in welke sector dan ook – een potentieel doelwit voor cybercriminelen. Niemand is immuun.

Cyberveiligheid in volle evolutie

Gelukkig werken de meeste bedrijven volop aan hun cyberveiligheid. Ze geven hun aanpak gemiddeld wel maar een score van 6,6. Een op de vijf bedrijven geeft toe dat de kwaliteit van hun cybersecurity ronduit ondermaats is. Werk aan de winkel dus.

In tijden van massaal telewerk gebruiken medewerkers verschillende toestellen, die allemaal met elkaar verbonden zijn. Zo kunnen ze efficiënter werken, maar het maakt het bedrijf ook kwetsbaar. Een cyberaanval via één toestel kan meteen het hele netwerk aantasten. Bovendien zijn cybercriminelen al lang niet meer de hobbyisten die vanuit een donkere zolderkamer opereren. Ze gaan vandaag professioneel te werk en worden steeds inventiever. De complexiteit neemt toe, ook de middelgrote bedrijven moeten de lat hoger leggen op vlak van cyberveiligheid.

Managed Security Awareness

Bewustmaking en security training voor uw medewerkers.

Lees meer

Cybersecurity is in volle evolutie. Van data beschermen naar de hele business beschermen. Van toestellen en netwerken beveiligen naar de identiteit beveiligen. Van de dreiging negeren tot ze maximaal voorkomen, en snel en doeltreffend indammen als de aanvallers toch een bres in de verdedigingsmuur kunnen slaan. Van zélf instaan voor hun cyberveiligheid tot samenwerken met een gespecialiseerde partner die de schaal en de expertise heeft de complexiteit te beheren.

Kanonnen en muggen

Voor Cheops betekent die evolutie dat cyberveiligheid geen apart onderdeel is. Cybersecurity zit verweven in al onze IT-oplossingen en in onze dienstverlening aan middelgrote ondernemingen.

Bij Cheops staat het ‘fit-for-purpose’ principe centraal. Cyberveiligheid is voor élke middelgrote onderneming levensbelangrijk, maar er is geen recept dat bedrijven zomaar kunnen kopiëren. Is een onderneming internationaal actief? Heeft ze veel medewerkers op het terrein? Verwerkt ze gevoelige data? Naargelang de eigenheid van elk bedrijf zal het ene beveiligingsdomein belangrijker zijn dan het andere. Waar op het ene domein de gebruikelijke maatregelen cyberaanvallen voldoende zijn, zullen op het andere domein extra beveiligingsmaatregelen noodzakelijk zijn. Het heeft geen zin om met een kanon op een mug te schieten.

IT-landschap aanjagen

Cyberveiligheid vraagt volgehouden inspanningen en investeringen. Ons onderzoek heeft getoond dat nog niet elke onderneming het belang hiervan inziet. We willen met het hele IT-landschap de uitdaging aangaan om cybersecurity samen hoog op de agenda van elke onderneming te zetten. We ondersteunen middelgrote bedrijven om actieplannen te maken en te implementeren die hen toelaten om – ondanks de groeiende risico’s – de continuïteit te blijven garanderen. Zo kunnen ze cybercriminelen telkens een stap voor blijven en onverminderd blijven groeien. Vooral in tijden van massaal telewerk is dit uitermate belangrijk. Cheops kan deze bedrijven ondersteunen met de juiste kennis en de beste technologie. Hierdoor kunnen ze hun potentieel op IT-vlak ten volle benutten en zo hun ambities waarmaken.

Benieuwd om te lezen hoe middelgrote bedrijven vandaag omgaan met IT en technologie, en zich voorbereiden op de uitdagingen van (over)morgen? Download hier de volledige studie.

Cybersecurity Essentials voor Business Managers

Cybersecurity is complexe materie. Ontdek in dit eBook recente IT-security statistieken, de meest voorkomende gevaren en oplossingen.

Download eBook

Meer inspiratie nodig?

U wilt graag weten op welke manier Cheops bedrijven helpt bij hun groeistrategie? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrieven met praktijkverhalen en tips.