Zullen veranderde gewoonten
ook blijvers zijn op lange termijn?

Zullen veranderde gewoonten ook blijvers zijn op lange termijn?

Volgens trendanalist Herman Konings worden door de coronacrisis heel wat gewoonten en gedragingen anders ingevuld. Maar zijn het allemaal ook blijvers? In ‘what happens after what happened’ heeft hij het over een aantal opvallende trends.

Eén ding is zeker: we gaan niet meer terug naar vroeger, want dat is nooit zo. Ook zonder coronacrisis is er altijd verandering en evolutie. Welke richting we precies uitgaan, valt natuurlijk nooit exact te voorspellen, maar we kunnen ons wel een idee vormen op basis van een aantal actuele trends.

Cheops Webinar Wednesdays

Schrijf je nu in voor onze opkomende webinars.

Inschrijven

Innovatie, veerkracht en technologie

Zo valt het Herman Konings op dat er tijdens de coronacrisis meer ruimte wordt gecreëerd voor innovatie. Ook digitalisering en technologische innovatie evolueren nu in versneld tempo. Zo zijn we dankzij technologische innovatie minder geïsoleerd – we kunnen makkelijker op afstand contact met elkaar houden.

Daarnaast blijkt veerkracht belangrijker dan ooit. Om een periode van grote onzekerheid te kunnen doorkomen, is die veerkracht noodzakelijk op alle niveaus. Alleen als je je – als mens, bedrijf, economie en samenleving - soepel kan aanpassen aan deze onverwachte en soms moeilijke omstandigheden, kan je ook blijven evolueren.

Een groter aantal mensen gaat nu intensiever om met technologie. Meteen blijkt dat ook risico’s in te houden zoals cybercriminaliteit. Herman Konings verwacht dat er een meer kritische omgang met technologie aankomt. Hij spreekt in dat verband over het begin van een ‘fygitaal tijdperk’ waarin het fysieke en het digitale naast elkaar bestaan. Een opvallende trend is daarbij de herwaardering van het authentieke of ambachtelijke.

Heel wat verschillende, zelfs op het eerste gezicht tegengestelde trends kunnen dus tegelijk opduiken. Verwarrend misschien, maar Herman Konings ziet het vooral positief: ‘alles is mogelijk’. Dat is zeker het geval wanneer we oude doctrines in vraag kunnen stellen en onbevreesd omgaan met paradoxen.

Benieuwd naar andere trends en inzichten?

Herbekijk het webinar ‘What happens after what happened’ met Herman Konings

Herbekijk het webinar

Meer inspiratie nodig?

U wilt graag weten op welke manier Cheops bedrijven helpt bij hun groeistrategie? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrieven met praktijkverhalen en tips.