Waarom we weer weggaan
uit de public cloud

Door Filip Goos, CEO van Cheops

 

U dacht dat binnenkort alles volledig in de public cloud draait? Dat klopt niet, zo blijkt ook uit een studie van IDC. Veel organisaties maken nu zelfs de omgekeerde beweging en gaan van de public cloud deels terug naar de private cloud, een lokale cloud provider of naar on-premise. In de praktijk kiezen dus steeds meer bedrijven voor de hybrid cloud, die alle mogelijkheden combineert.

Terwijl er eerst nog lange tijd koudwatervrees was om bedrijfsgegevens extern in de cloud te laten draaien, lijken velen nu te denken dat op termijn alles in de public cloud zal zitten. Niets is echter minder waar. IDC publiceerde recent een studie waaruit blijkt dat 80% van de wereldwijd bevraagde IT-verantwoordelijken het voorbije jaar bepaalde applicaties of data van een public cloud terug hebben verhuisd naar een on-premise infrastructuur of naar een private cloud. Uit de studie blijkt ook dat de helft van de organisaties van plan is om dat in de komende twee jaar te doen. Waarom?

Dit zijn de belangrijkste redenen:

Meer weten over onze cloudoplossingen?

Maak een afspraak met een van onze IT-experts.

Maak een afspraak

1. Beveiliging

In de public cloud heb je geen of amper controle over de manier waarop je data worden beveiligd. En wat als het fout gaat – bij wie kan je dan gaan aankloppen en waar staan de servers precies? Public clouds van mastodonten als Amazon of Microsoft blijven heel interessant vanwege de beschikbaarheid en flexibiliteit, maar voor beveiligingsprocedures op maat bent u voor bepaalde applicaties misschien beter geholpen door een lokale cloud provider. Niet te verwonderen dat veel organisaties hun meest gevoelige of bedrijfskritieke gegevens liever binnen handbereik houden door ze onder te brengen in een private cloud of in een on-premise infrastructuur, waar het wel mogelijk is om zelf de beveiligingsprocedures uit te tekenen. Ook in het kader van de GDPR is het erg belangrijk dat u als organisatie bepaalt op welke manier persoonlijke gegevens worden bewaard, zodat u in orde bent met de regelgeving.

2. Het kostenplaatje

De public cloud is heel geschikt om onverwachte piekmomenten op te vangen, maar voor de meeste organisaties is het overgrote deel van de IT-eisen (workloads) goed te voorspellen. Daarvoor werkt u dan ook beter met een private cloud of on-premise oplossing. In combinatie met een goed beheersysteem haalt u het maximum uit uw IT-voorzieningen, wat een interessanter kostenplaatje oplevert dan wanneer u alles in de public cloud onderbrengt. Kiest u voor een combinatie van public cloud, private cloud en on-premise systemen, dan krijgt u een hybrid cloud  die de voordelen van elke aanpak combineert. Ook daar is het belangrijk om te zorgen voor efficiënt centraal beheer op softwareniveau zodat u het maximum uit uw hybrid cloud haalt.

3. Performantie

Werkt u in de public cloud, dan bent u voor de performantie sterk afhankelijk van het achterliggende netwerk. Die onzekerheid is soms onaanvaardbaar, vooral als het gaat over uw belangrijkste applicaties die veel data verwerken. Om dat risico te vermijden, kiezen organisaties er toch nog vaak voor om bepaalde toepassingen binnenshuis te houden, zodat ze de snelheid en beschikbaarheid onder controle houden.

4. Controle

Waar en hoe worden uw data in de public cloud bewaard? Als u meer controle wil over de plaats en de manier waarop bepaalde gegevens worden bewaard, dan kiest u beter niet voor de public cloud. U houdt ze dan op lokaal draaiende systemen of u gaat voor een private cloud bij een lokale cloud partner met een eigen datacenter. Dit geeft u immers de garantie dat de data fysiek op een gekende locatie bewaard blijven, op de manier die u wil. En als er een probleem opduikt, weet u precies waar de servers staan en bij wie u terechtkunt.

Meer en meer bedrijven zien in dat een hybrid cloudomgeving hun onderneming flexibeler en kostenefficiënter maakt. Bovendien legt u met Hybrid Cloud een perfecte basis om innovaties zoals Artificial Intelligence of Internet of Things mogelijk te maken. Uw lokale cloud provider kan u niet alleen helpen bij het opzetten van een dergelijke hybrid cloudomgeving, maar ook met het beheer ervan.

*Deze blogpost werd reeds gedeeld door Filip Goos, CEO Cheops, op LinkedIn, 24 september 2018

Meer inspiratie nodig?

U wilt graag weten op welke manier Cheops bedrijven helpt bij hun groeistrategie? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrieven met praktijkverhalen en tips.