Waarom een multi-cloud
strategie de moeite waard is

Waarom een multi-cloud strategie de moeite waard is

Multi-cloud: u denkt misschien dat het een modewoord is, maar niets is minder waar. Steeds meer bedrijven kiezen voor multi-cloud. We bekijken even welke voordelen hen dat oplevert.

Multi-cloud: wat is dat eigenlijk? Het is in ieder geval niet hetzelfde als hybrid cloud, zoals soms wordt gedacht. Bij hybrid cloud combineert een onderneming private cloud (on premises of extern) met public cloud in één hybride omgeving. Multi-cloud betekent dan weer dat u werkt met aparte cloudomgevingen van meerdere leveranciers. Het is dus wel perfect mogelijk om te evolueren van multi-cloud naar hybrid cloud – meteen een van de voordelen van een multi-cloud strategie.

Vendor lock-in vermijden

Een andere grote troef van multi-cloud is dat u hiermee niet afhankelijk bent van één cloudleverancier. U legt niet al uw eieren in één mand, zodat u zelf flexibeler bent en de touwtjes stevig in handen houdt. Zo vermijdt u een zogenaamde ‘vendor lock-in’ waarbij het praktisch en financieel bijna onmogelijk wordt om weg te gaan bij uw leverancier.

Prestaties en service op maat

Daarnaast hebt u met multi-cloud ook het grote voordeel dat u uw cloudomgeving kunt differentiëren in functie van de verschillende workloads. Ook de beveiliging en andere functies - met hun bijbehorende prijskaartje - bepalen mee waar u een applicatie onderbrengt. Is uw multi-cloud omgeving ook een hybrid cloud dan houdt u bepaalde applicaties in een private cloud en andere in een public cloud. Loodzware big data-toepassingen zoals SAP Hana kunt u bijvoorbeeld geheel of gedeeltelijk lokaal laten draaien zodat het dataverkeer zeker geen vertraging oploopt.

Meer weten over onze cloudoplossingen?

Maak een afspraak met een van onze IT-experts.

Maak een afspraak

Extra zekerheid en flexibiliteit

Nog meer voordelen van multi-cloud? U spreidt ook de risico’s zodat u extra mogelijkheden krijgt voor failover en disaster recovery. Ook uw verdediging tegen cyberaanvallen wordt steviger. Toch blijven volgens de meeste experts vooral de flexibiliteit en wendbaarheid de belangrijkste troeven omdat u zo nog sneller kunt innoveren.

Het beheer van een multi-cloud

De voordelen zijn er overduidelijk maar het struikelblok van multi-cloud is het beheer. Een dergelijke ‘mix-and-match’ cloud is behoorlijk complex om te beheren. Ondernemingen die dit op eigen houtje willen doen, beschikken maar best over een IT-organisatie die ervaring heeft met cloud management, inclusief de optimalisatie van workloads en het gebruik van cloud management tools.

Externe cloud partner inschakelen

Hebt u zelf niet de juiste kennis in huis dan neemt u beter een externe managed service provider (MSP) onder de arm. Aangezien een multi-cloudomgeving sowieso werkt met meerdere vendors, moet uw IT partner voor uw multi-cloud strategie in ieder geval vendorneutraal zijn.

Cheops Cloud bij Hubo

Ontdek waarom Hubo kiest voor zekerheid en flexibiliteit met de Cheops Cloud

Lees Case Study

Meer inspiratie nodig?

U wilt graag weten op welke manier Cheops bedrijven helpt bij hun groeistrategie? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrieven met praktijkverhalen en tips.