Vijf vragen om te stellen
bij de ondertekening van
een cloudcontract

U wil uw IT naar de cloud verhuizen? Goed plan, maar toch blijft het spannend om uw data toe te vertrouwen aan een externe partner. Met deze checklist weet u in vijf stappen of de overeenkomst met uw cloud service provider een stevige basis zal vormen voor uw business.

1. Beantwoorden de cloud services aan mijn bedrijfsnoden?

De ene cloud service is de andere niet, en cloud partners bieden zeker niet allemaal precies dezelfde dienstverlening. Voor u uw handtekening zet onder een contract voor cloudmigratie, maakt u dus beter eerst een overzicht van de doelstellingen die u met uw overstap naar de cloud wil bereiken. Meestal gaat het over een combinatie van een kortere time-to-market, tijd- en kostenbesparing, een hogere productiviteit, de vereenvoudiging van uw IT, meer zekerheid over uw bedrijfscontinuïteit en voorsprong nemen op de concurrentie, bijvoorbeeld door meer ruimte voor innovatie. Maak een prioriteitenlijst van uw bedrijfsnoden en -doelstellingen maar zorg er ook voor dat uw cloudcontract voldoende flexibiliteit laat om de service aan te passen wanneer uw strategie verandert. Dit alles betekent ook dat u zich beter niet louter laat leiden door het prijskaartje. Iets meer betalen voor een managed service provider kan de mogelijkheden vergroten en uw business een extra boost geven, en dat is tenslotte het ultieme doel.

2. Wat zijn voor mij de grootste uitdagingen?

Doelstellingen formuleren en een strategie uitstippelen is één ding, bij de uitvoering krijgt u vaak te maken met hindernissen of uitdagingen die uw cloudtraject bemoeilijken. Het is belangrijk dat u vooraf de juiste overwegingen maakt om uiteindelijk zoveel mogelijk voordeel uit uw nieuwe omgeving te halen. Dit zijn enkele belangrijke vragen om daarover te stellen aan uw cloud service provider:

  • De beveiliging: hoe betrouwbaar is die en wie draagt de eindverantwoordelijkheid?
  • Welke workloads kan ik naar de cloud verhuizen en welke beter of voorlopig niet?
  • Hoe ziet het kostenplaatje eruit: is het prijsmodel schaalbaar en (hoeveel) betaal ik voor mijn verbruik (‘pay as you use’)?
  • Wat zijn de garanties dat mijn IT-omgeving altijd beschikbaar is? Leg de afspraken over uptime en beschikbaarheid vast in stevige SLA’s.
  • Is mijn eigen infrastructuur al afgestemd op een hybride cloudomgeving?

3. Eigen IT-afdeling of externe expertise?

Een hybride cloudomgeving beheert u meestal niet helemaal zelf. Net door een beroep te doen op een externe specialist voor beheer, onderhoud en beveiliging krijgt u meer zekerheid dat alles ‘up & running’ blijft. Een cloud service provider heeft daarvoor verschillende experts in huis en houdt hun kennis ook up-to-date. U krijgt bovendien toegang tot de juiste expertise wanneer dat nodig is, zonder u zelf zorgen te hoeven maken over aanwervingen of opleidingen. En door operationele taken uit te besteden, kunnen uw eigen IT-medewerkers zich toeleggen op strategische projecten die uw onderneming meer slagkracht geven.

Hubo kiest voor zekerheid en flexibiliteit met de Cheops Cloud

Ontdek hoe Hubo voorsprong neemt met
co-locatie in de Cheops Cloud

Lees de case study

4. Houd ik zelf de controle over mijn IT-omgeving en data?

Vraag aan uw cloud service provider zeker hoe het zit met de controle over uw omgeving en uw bedrijfsgegevens. Bij een degelijke partner krijgt u de keuze om die controle (deels) in eigen handen te houden of volledig uit te besteden aan uw service provider. Sowieso blijven uw data altijd uw eigendom, maar voor de zekerheid laat u dit best ook expliciet vermelden in uw overeenkomst. Bekijk ook heel goed wat er in uw contract staat over dataportabiliteit: de overdracht van uw gegevens, in welk bestandsformaat en via welk medium. Zo houdt u altijd, ook op langere termijn, de controle over uw data.

5. Ben ik dan in orde met de GDPR?

Vergeet niet om in uw contract de kleine lettertjes over de GDPR te lezen. Om zeker in orde te zijn met de nieuwe wetgeving over de bescherming van persoonsgegevens is het belangrijk om duidelijke afspraken met uw cloud service provider te maken over het niveau van beveiliging van persoonsgegevens en wie er allemaal toegang mag hebben tot deze gegevens. In uw contract moet ook staan dat de cloud service provider direct aan u zal melden wanneer hij een mogelijk datalek detecteert. Als u samenwerkt met een cloud service provider die een eigen datacenter heeft in België, bent u alvast een pak geruster over de fysieke bewaarplaats van al uw gegevens – inclusief persoonsgegevens – en over de manier waarop ermee wordt omgesprongen. Het is dan ook veel eenvoudiger om in regel te zijn met verschillende richtlijnen en wetten.

Meer inspiratie nodig?

U wilt graag weten op welke manier Cheops bedrijven helpt bij hun groeistrategie? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrieven met praktijkverhalen en tips.