Vijf tips voor veilig
thuiswerken

Vijf tips voor veilig thuiswerken

Bedrijven die voor het eerst zijn overgeschakeld op thuiswerk, zitten met extra kopzorgen. Zelfs ondernemingen die wel al vertrouwd zijn met telewerken, staan voor een uitdaging nu iedereen fulltime thuiswerkt. Hoe pakt u het goed aan?

1. Geef duidelijke richtlijnen

Voor IT-beveiliging geldt dat de eindgebruiker meestal de zwakke plek is. Uw medewerkers moeten dus alert zijn voor virussen en hackers. Die laatsten blijken zich al gestort te hebben op de onervaren thuiswerkers met phishing-berichten. Daarmee proberen ze gevoelige bedrijfsgegevens te pakken te krijgen. Stel dus een aantal heel duidelijke richtlijnen op voor alle telewerkers.

2. Let op met social media

Bedrijven en werknemers delen nu graag via social media dat ze nog steeds aan de slag zijn. Dat is prima, maar als illustratie gebruikt u beter geen screenshot van een conference call waarop de link naar de chatsessie te zien is. Vaak zijn die links namelijk niet beveiligd zodat u riskeert dat iemand zomaar kan meeluisteren met een teamvergadering.

Cheops Webinar Wednesdays

Schrijf je vandaag nog in voor onze webinars.

Inschrijven

3. Creëer een kader met bepaalde tools

Vermijd dat medewerkers zomaar gelijk welke apps en software gaan gebruiken om te kunnen telewerken. De controle over de IT-beveiliging en het licentiebeheer is dan helemaal zoek. Kies dus voor bepaalde tools waarmee iedereen werkt – wat ook efficiënter is voor de onderlinge communicatie. Denk bij het uitrollen van die tools ook aan de impact ervan op uw bedrijfsvoering op lange termijn en zorg dat er van in het begin een goede governance structuur is met duidelijk vastgelegde rollen en verantwoordelijkheden.

4. Laat iedereen veilig communiceren en samenwerken

Op welke manier kunnen uw medewerkers documenten delen en samenwerken? Heen en weer e-mailen of iedereen zijn eigen aanpak laten volgen, is alvast niet de snelste en veiligste oplossing. Door data centraal te bewaren en beschikbaar te stellen via de cloud, kunnen uw medewerkers sneller informatie vinden en blijft informatie up-to-date. Stel digitale, geautomatiseerde workflows in zodat documenten sneller worden goedgekeurd en projecten efficiënter afgewerkt raken.

5. Bied zoveel mogelijk IT-ondersteuning

Uw medewerkers zijn zelf geen IT-specialisten. Als u graag de productiviteit en efficiëntie zo hoog mogelijk houdt, zorgt u ook voor een zo goed mogelijke IT-ondersteuning om uw medewerkers veilig te laten telewerken. De beste oplossing is een online IT-helpdesk die voor iedereen bereikbaar is wanneer er problemen opduiken. Daarnaast kunt u ook proactief tips rondsturen, bijvoorbeeld over hoe werknemers hun wifi-verbinding thuis kunnen verbeteren of sterker beveiligen.

Meer weten?

Ontdek hoe we uw IT-beveiliging verzekeren.

Bekijk ons aanbod

Meer inspiratie nodig?

U wilt graag weten op welke manier Cheops bedrijven helpt bij hun groeistrategie? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrieven met praktijkverhalen en tips.