Onze Azure expert Johan Vanneuville over zijn blog en de Belgium WVD User Group

Onze Azure expert Johan Vanneuville over zijn blog en de Belgium WVD User Group

Johan Vanneuville, Azure Engineer bij Cheops, startte in 2020 een blog over Azure en Hybrid Cloud. In hetzelfde jaar richtte hij ook de Belgium Windows Virtual Desktop User Group (BWVDUG) op. Als echte expert heeft hij dan ook heel wat te vertellen over de trends op het vlak van Azure en cloud.

Waarom ben je begonnen met je blog over Azure en Hybrid Cloud?

Johan Vanneuville: “Ik speelde al lang met het idee om een blog te beginnen, maar ik wist eerst nog niet waarover. Toen ik merkte dat er bij IT’ers heel veel interesse was in Azure en de cloud, besliste ik om dat als thema te nemen. In de praktijk gaan mijn blogposts momenteel vooral over Azure en Windows Virtual Desktop als een manier om eindgebruikers toegang te geven tot een virtuele desktopomgeving op basis van Azure. In 2020 is de interesse in het onderwerp enorm toegenomen door de coronacrisis: plots moesten bedrijven hun medewerkers allemaal laten thuiswerken. Met Windows Virtual Desktop kan je dat op amper een dag tijd regelen.”

Voor wie is de blog bedoeld?

“Van start gaan met Windows Virtual Desktop en Azure is niet zo moeilijk maar er komen natuurlijk nog extra aspecten bij kijken. De beveiliging bijvoorbeeld – heel belangrijk voor thuiswerk. Ook het beheer kan complex zijn. Alle verschillende componenten errond maken het toch ingewikkeld en vrij technisch. Vandaar dat ik mij met mijn blog vooral richt naar IT-specialisten die op zoek zijn naar antwoorden. Ook veel mensen van Microsoft zelf lezen mijn blog. De lezers vinden er elke week nieuwe artikels over WVD en Azure. Ik volg zelf alles wat verschijnt en stop veel tijd in het selecteren van de meest interessante berichten. Zo blijf ik ook zelf bij en verzamel ik kennis die ik kan inzetten in mijn job.”

Wat wil je bereiken met de Belgium Windows Virtual Desktop User Group (BWVDUG)?

“Toen Microsoft in 2020 een oproep deed om in elk land een lokale WVD-gebruikersgroep op te richten, ben ik ervoor gegaan. De respons is groot. Aangezien fysieke samenkomsten nu niet mogelijk zijn door de coronamaatregelen, organiseer ik online meetings. De bedoeling is om zoveel mogelijk Belgische gebruikers te bereiken met interessante onderwerpen en om onze kennis te delen. De presentaties duren een half uur tot een uur en verlopen meestal in het Engels of in het Nederlands. Meestal zijn er ongeveer 25 deelnemers. We proberen om elke maand zo’n online meeting te houden.”

Welke onderwerpen komen er aan bod?

“De onderwerpen van de WVD User Group zijn nogal technisch. We hebben het bijvoorbeeld over het beheer van Windows Virtual Desktop, nieuwe features, security of applicatiebeheer. Er valt heel veel over te vertellen en het is ook voor mij telkens leerrijk. Ik leg de thema’s vast maar ik laat mij ook inspireren door andere user groups. Soms vragen ook de leden zelf om bepaalde onderwerpen te bespreken, en iedereen is welkom om zelf een sessie te geven.”

Waarom zou iemand lid willen zijn van de BWVDUG?

“Niet iedereen kan al het nieuws over Windows Virtual Desktop op de voet volgen. Via de User Group blijf je op een efficiënte manier op de hoogte. Daarnaast wisselen we tips uit en kan je technische problemen bespreken. Tijdens of na de online sessies krijgen de deelnemers de mogelijkheid om vragen stellen. Het lidmaatschap is trouwens gratis en houdt geen verplichtingen in.

Iedereen kan lid worden via de Meetup-website. De communicatie met de leden gebeurt vooral via Meetup of LinkedIn.”

Vind je het een voordeel dat de events van de User Group online gebeuren?

“Het handige aan de online events is de grotere efficiëntie in vergelijking met fysieke meetings. Je moet geen tijd investeren in verplaatsingen zodat we veel meer events kunnen organiseren en bijwonen. Bovendien zijn ze achteraf nog te bekijken via YouTube. Het zou nochtans ook wel eens leuk zijn om elkaar persoonlijk te leren kennen. Dat is op termijn de bedoeling. Wanneer het weer kan, willen we fysieke meetings organiseren.”

Hoe zie je de cloud evolueren?

“Steeds meer bedrijven gaan naar de cloud, dat is een blijvende trend. De overstap gebeurt meestal vanuit de nood aan een IT-omgeving die altijd beschikbaar is, die je niet zelf moet beheren en waarvoor je geen eigen datacenter moet onderhouden. Veel ondernemingen schakelen hulp in van consultants om de juiste keuzes te maken. Mijn advies is altijd om eerst goed te bekijken welke applicaties en data je allemaal hebt. Daarna moet je kiezen welke je eventueel on premise houdt, welke je onderbrengt in een private cloud en welke in de public cloud. Over gevoelige informatie houden veel bedrijven graag nog wat meer controle. Toch denk ik dat er meer en meer naar de cloud zal verhuizen.”

Welke uitdagingen brengt die evolutie met zich mee voor bedrijven?

“Als je naar de cloud gaat, heb je ook de kennis nodig om alles te beheren. Azure is bijvoorbeeld een zeer uitgebreid platform en het verandert ook voortdurend. De meeste bedrijven hebben geen interne medewerkers die al die expertise in huis hebben. Daarom schakelen ze vaak externe specialisten in voor advies en beheer.”

 

Ontdek de blog van Johan Vanneuville: https://johanvanneuville.com/

Welkom bij de Belgium Windows Virtual Desktop User Group (BWVDUG): https://www.meetup.com/nl-NL/Belgium-Windows-Virtual-Desktop-User-Group/

 

Meer inspiratie nodig?

U wilt graag weten op welke manier Cheops bedrijven helpt bij hun groeistrategie? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrieven met praktijkverhalen en tips.