Is uw organisatie voorbereid op Russische cyberaanvallen?

Is uw organisatie voorbereid op Russische cyberaanvallen?

De Amerikaanse president Biden waarschuwde onlangs voor Russische cyberaanvallen tegen Westerse overheidsinstellingen en bedrijven. Ook in Europa stijgt de ongerustheid. Bent u voorbereid?

Door de oorlog in Oekraïne krijgt Rusland af te rekenen met harde internationale economische sancties. Als vergelding wordt een salvo van cyberaanvallen verwacht.

Die verwachting is alvast niet uit de lucht gegrepen want Russische veiligheidsdiensten zouden al jaren cyberaanvallen organiseren tegen overheden, instellingen en bedrijven van andere landen.

Cyberaanvallen slaan over naar Europa

Ook in Groot-Brittannië heeft het National Cyber Security Centre (NCSC) al opgeroepen om de verdediging tegen cyberaanvallen fundamenteel te versterken. Niet voor niets waarschuwde het Amerikaanse Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) voor het risico dat cyberaanvallen kunnen overslaan naar Europese en dus ook Belgische netwerken. U neemt dus best extra maatregelen.

Cybersecurity Essentials eBook

Ontdek alle gevaren, oplossingen en interessante statistieken

Download

Precedenten

Het Belgische Centrum voor Cybersecurity (CCB) stelt dat de Russische cyberoorlog momenteel vooral is gericht op Oekraïne, maar dat een cyberaanval die te voelen is tot in België zeker niet uit te sluiten is. Dat is eerder ook al gebeurd, zoals bijvoorbeeld in 2017 bij de ‘NotPetya’-ransomware aanval. Die begon bij een Oekraïense overheidsdienst maar trof uiteindelijk een aantal multinationals en ook gekende Belgische bedrijven.

Drie punten in uw verdedigingslinie

  1. Wanneer een cyberaanval uw IT platlegt, komt uw business in gevaar. Bekijk dus eerst en vooral hoe het zit met uw bedrijfscontinuïteit: hebt u een plan voorzien dat de toegang tot uw informatie veiligstelt?
  2. Kunt u zelf niet instaan voor een permanente monitoring en sluitende beveiliging? Overweeg dan om een Managed Security Service Provider in te schakelen. Die kan mogelijke cyberaanvallen afblokken en eventuele securityproblemen oplossen.
  3. Even belangrijk is dat u uw medewerkers nog eens herinnert aan het belang van veilig IT-gebruik. De eindgebruiker blijft immers meestal de zwakste schakel in uw beveiliging. Phishing is de manier bij uitstek waardoor hackers er vaak in slagen om bedrijfsnetwerken te infiltreren. Om uw team op te leiden en voortdurend alert te houden, kunt u Managed Security Awareness-diensten inschakelen.

Zorgen over uw IT-security?

Cheops helpt u graag met een security assessment en een concreet plan van aanpak.

Meer weten?

Meer inspiratie nodig?

U wilt graag weten op welke manier Cheops bedrijven helpt bij hun groeistrategie? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrieven met praktijkverhalen en tips.