IT-interventies ter
plaatse of vanop afstand?

Heel wat bedrijven – en zelfs IT-dienstverleners – zweren bij interventies ter plaatse wanneer er zich IT-incidenten voordoen. Waar ze niet bij stilstaan is dat on-sitesupport een stuk duurder is en meer tijd in beslag neemt. Om nog te zwijgen van het feit dat medewerkers vaak langer gestoord worden in hun werkzaamheden en dat de ecologische voetafdruk wegens de verplaatsingen altijd groter is. En wat als het probleem te complex is om meteen ter plaatse op te lossen? Hoewel on-sitesupport in bepaalde gevallen noodzakelijk is, biedt IT-ondersteuning vanop afstand heel wat voordelen. Dit zijn de belangrijkste:

1. Minder productiviteitsverlies

Bij IT-ondersteuning van op afstand of remote support zijn de interventietijden over het algemeen een stuk korter. Op een goede geoliede Servicedesk worden problemen meteen opgepakt, gelogd en opgevolgd. Omdat problemen sneller worden opgelost is er minder downtime en kunnen medewerkers sneller terug aan de slag. De impact op de productiviteit is dus veel kleiner.

2. Goedkoper en transparanter

Remote support is in de meeste gevallen goedkoper en gemakkelijker te budgetteren, omdat er vooraf een vaste prijs wordt overeengekomen met de leverancier. Ook de (dure) verplaatsingskost valt weg. Uiteraard is het aangewezen om met je leverancier duidelijke afspraken te maken over welke diensten al dan niet in het contract zijn inbegrepen. Service Level Agreements bieden een zekerheid over de snelheid en kwaliteit van de ondersteuning.

3. Toegang tot meer expertise

Wat als de IT-specialist bij een tussenkomst ter plaatse niet meteen zelf de oplossing vindt? Je kan er niet vanuit gaan dat telkens een volledig team van experten voor elk incident op pad wordt gestuurd. Het betekent in de praktijk wel dat je langer moet wachten voordat je probleem opgelost raakt. Bij grotere IT-incidenten kan dat overigens een ernstige impact op de business hebben. Remote-supportdiensten zijn daarentegen overal beschikbaar, 24×7. Het probleem wordt meteen tot bij de juiste expert geëscaleerd en volgens de gemaakte afspraken opgevolgd.

4. Incidenten vermijden door proactieve monitoring

Als je een Managed Services Provider inschakelt voor remote IT-supportdiensten, kan die je tegelijk helpen om IT-incidenten te voorkomen dankzij proactieve monitoring en beheer. Via gespecialiseerde tools houden experten je IT-systemen voortdurend in de gaten en zorgen ze ervoor dat de meeste problemen opgelost raken nog voor ze zich stellen. De combinatie van proactieve diensten met remote support in een servicemodel is een krachtige oplossing om tijdverlies en downtime voor je onderneming te beperken.

Uiteraard blijft interventie ter plaatse noodzakelijk voor een heel aantal taken. Voorbeelden zijn het vervangen van componenten van de infrastructuur (netwerk, servers), aansluiten van kabels en routers en grotere IT-projecten en complexere werkzaamheden aan de IT-omgeving. Voor het merendeel van de dagelijkse IT-incidenten blijft ondersteuning vanop afstand de beste keuze om productiviteitsverlies, kosten en downtime te vermijden.

Meer inspiratie nodig?

U wilt graag weten op welke manier Cheops bedrijven helpt bij hun groeistrategie? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrieven met praktijkverhalen en tips.