Hoe kan de CIO de
coronacrisis ombuigen in
een blijvende IT-strategie?

Door Thomas Collier,
Technology Manager, Cheops

 

Hoe kan de CIO de coronacrisis ombuigen in een blijvende IT-strategie?

Door Thomas Collier,
Technology Manager, Cheops

 

CIO’s hebben het tijdens de coronacrisis drukker dan ooit: plots moet iedereen thuiswerken zodat er heel wat vragen opduiken over veilige verbindingen, online samenwerken en de dreiging van hackers. Hoe zorgt u ervoor dat de huidige noodingrepen op termijn uw onderneming de wind in de zeilen geven?

IT speelt tijdens deze coronacrisis een sleutelrol. Zowel privé, om te kunnen communiceren met elkaar en online te winkelen, als professioneel. Heel wat werknemers die vroeger zelden of nooit thuiswerkten, doen dat nu noodgedwongen wel. De CIO is daarbij de held in het verhaal. Die moet namelijk een antwoord geven op alle vragen en terechte zorgen van managers en eindgebruikers.

De eerste IT-paniek bedwingen

Als CIO wordt u ongetwijfeld overspoeld met onvoorziene situaties en problemen, maar die toestand blijft gelukkig niet duren. Uiteindelijk zullen de meeste bedrijven een manier vinden om de bedrijfscontinuïteit – onder andere dankzij thuiswerken – tijdens de crisis zo goed en efficiënt mogelijk te blijven garanderen. De eerste IT-paniek is dan bedwongen.

Cheops Webinar Wednesdays

Schrijf je vandaag nog in voor onze webinars.

Inschrijven

Een nieuwe manier van werken

Daarna is het tijd voor de volgende stap. Die nieuwe manier van werken, waar in veel bedrijven voordien nog geen sprake van was, kunt u nu invoeren als troef tijdens maar ook na de coronacrisis. Zo maakt u van uw onderneming in versneld tempo een ‘modern workplace’, met alle voordelen voor werknemers en klanten op het vlak van productiviteit, beschikbaarheid en flexibiliteit. Tijdens de coronacrisis blijkt het meer dan ooit een troef als eindgebruikers op elke locatie en met elk toestel efficiënt kunnen werken. Maar ook na de crisis kunt u voordeel blijven halen uit de nieuwe mogelijkheden die uw bedrijf nu ontdekt.

Momentum voor digitale transformatie

Nadat de meest urgente IT-zorgen van de baan zijn, is het voor CIO’s dan ook belangrijk om nog verder te gaan dan een status quo behouden. Om sterker uit de coronacrisis te komen, moeten ondernemingen en CIO’s deze periode beschouwen als een kans om zich te onderscheiden van concurrenten. Wie echt werk wil maken van digitale transformatie, grijpt nu de eerste stappen naar telewerken aan als een momentum voor een meer diepgaande IT-strategie. Daarbij horen onder meer de juiste communicatietools, diepgaande IT-beveiliging en zaken die een directe impact hebben op uw bedrijfscontinuïteit zoals uw cloud strategie of e-commerce strategie.

Werken aan voordelen op lange termijn

Denk dus nu vooral na over alles wat er moet gebeuren om uw bedrijf meer wendbaar te maken zodat het niet alleen deze crisis maar ook elke marktevolutie de baas kan. Denk daarbij niet alleen aan uw medewerkers maar ook en vooral aan uw bedrijfsmodel en kanalen naar uw klanten.

Ooit is de coronacrisis achter de rug maar het is nu al duidelijk dat er een blijvende impact zal zijn op het gedrag van uw medewerkers en op de verwachtingen van uw klanten.

U kunt er nu al voor zorgen dat u als winnaar uit de strijd komt.

Cheops Webinar Wednesdays

Geïnteresseerd na het lezen van deze blog over telewerk, business continuity of de bedrijfsimpact van corona op uw business? Schrijf je vandaag nog in voor onze webinars.

Inschrijven

Meer inspiratie nodig?

U wilt graag weten op welke manier Cheops bedrijven helpt bij hun groeistrategie? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrieven met praktijkverhalen en tips.