Highlights uit de
keynote van Venkat
Subramaniam op Devoxx 2019

Highlights uit de
keynote van Venkat
Subramaniam op Devoxx 2019

Java-goeroe Venkat Subramaniam had het in zijn keynote op het developer-congres Devoxx over de ‘Qualities of a highly effective architect’. Hoe kunnen we beter worden in hetgeen we als softwarearchitecten doen? We noteerden alvast een aantal tips om te onthouden.

Zo beklemtoont Subramaniam dat een goede architect altijd een goede teamleider is. “Be a mentor, not a tormentor”, aldus Venkat Subramaniam. Met andere woorden: vergeet niet dat iedereen moet leren en zorg ervoor dat u dat leerproces faciliteert en stimuleert. Zo staat u ook meer open voor andere mogelijkheden en ideeën en blijft een project niet vastzitten in uw eigen ervaring met vorige projecten. Elk project is nu eenmaal anders, en bovendien veranderen en evolueren situaties en mogelijkheden.

Betere resultaten door kennis te delen

Bij sterk teamwork is het ook evident om open te zijn en kennis te delen. Dat is bovendien een win-winsituatie. “Knowledge is a wealth that grows when it’s given”, zegt Venkat Subramaniam. Door kennis te delen, kan iedereen groeien. In dezelfde sfeer geeft hij ook het advies om kritiek niet te richten op mensen maar alleen op ideeën. Zo helpt u een project veel constructiever vooruit en komt er sneller een oplossing.

Ga voor collectief ownership van de code

Ontwikkelaars schermen soms te veel hun ‘eigen’ code af, terwijl u tot een veel beter resultaat kan komen door met collega’s samen te werken aan de code. Op die manier vermijdt u ook problemen wanneer een ontwikkelaar plots niet meer kan werken door een ongeval of ziekte. Daarom pleit Subramaniam voor een gedeeld ownership van de code.

Maak prototypes

Ook al besprak Venkat de kwaliteiten van een architect, veel van zijn ideeën zijn ook toe te passen om te groeien als developer. Zo had hij het over het feit dat architecten zelf ook moeten blijven programmeren en over het nut van het maken van prototypes. Met prototypes kunt u nieuwe technologieën eerst testen voor u beslist om ze echt te gaan gebruiken.

Dat geldt ook voor hetgeen we leerden op Devoxx. We maakten er kennis met de nieuwste technologieën maar om ze echt te kunnen benutten moeten we er daadwerkelijk mee aan de slag gaan. Een van onze Cheops-ontwikkelaars volgde bijvoorbeeld een introductie tot de streamingtechnologie Kafka. Om te zien of dit voor onze klanten interessant kan zijn, zullen we eerst een proof of concept moeten maken.

Blijf nieuwsgierig

Wat er ook van komt, door te proeven van nieuwe technologieën en door inspirerende keynotes te volgen op Devoxx, brengen we ook een laatste advies van Venkat Subramaniam in de praktijk: blijf nieuwsgierig en ontwikkel voortdurend uw kennis. Bij Cheops vinden we het belangrijk om altijd op de hoogte blijven. Zo kunnen we IT op de beste manier inzetten om innovatie bij onze klanten te ondersteunen.

Bekijk de volledige keynote van Venkat Subramaniam hier.

Meer inspiratie nodig?

U wilt graag weten op welke manier Cheops bedrijven helpt bij hun groeistrategie? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrieven met praktijkverhalen en tips.