De soft skills die vandaag
van IT’ers verwacht worden

IT-specialisten hebben vandaag mooie professionele perspectieven in een digitaliserende economie. Maar met technische knowhow alleen komt de IT-professional er niet. Hij moet ook een sterke voeling hebben met de business, de omgeving waarin hij werkt. Dat vermogen om ook op zakelijk en strategisch niveau mee te denken en te praten, veronderstelt ook een reeks specifieke ‘soft skills’. Hier zijn een aantal belangrijke sociale, emotionele en intellectuele vaardigheden op een rijtje:

  • Communicatievaardigheden: dit is vandaag een van de belangrijkste soft skills voor een IT-specialist, die in staat moet zijn om zowel te praten met een eindgebruiker als met een bedrijfsleider. Je gespreksstijl en register flexibel aanpassen aan je gesprekspartner is daarbij de boodschap. Kunnen luisteren naar en empathisch omgaan met die gesprekspartner is een andere vereiste. Overigens moeten IT’ers ook best een goede pen hebben en taalkundig goed onderlegd zijn. Steeds vaker worden ze gevraagd om adviezen te formuleren in begrijpelijke taal en in zakelijke rapporten die door niet-IT-specialisten worden gelezen.
  • Teamspel: als IT-expert speel je meestal niet solo slim. Je werkt heel vaak in een team waarin ieder zijn eigen rol, ervaring en karakter heeft. Het komt erop aan de sterktes van anderen in dat team optimaal te benutten bij het samenwerken, maar ook je eigen kennis te delen en je rol binnen het team volop op te nemen. In een team is het daarom belangrijk je voldoende flexibel op te stellen, zowel naar je collega’s, je takenpakket als naar je schema toe.
  • Overtuigingskracht/zelfvertrouwen: een bedrijfsleider, manager of team overtuigen van een bepaald idee, kostenbesparing of projectdoelstelling… Als IT’er ben je vandaag meer dan ooit een business consultant, die met het nodige zelfvertrouwen zijn mannetje dient te staan binnen de afdeling of het bedrijf. Een soft skill die nog vaak over het hoofd wordt gezien.
  • Strategisch denkvermogen: het spreekt voor zich dat een IT-specialist de zaken pragmatisch aanpakt en de handen uit de mouwen steekt. Evengoed wordt er verwacht dat hij out-of-the-box denkt en aantoont dat IT het verschil maakt en een concurrentieel voordeel oplevert voor het bedrijf. Het vermogen om naast het dagdagelijkse werk ook het grotere plaatje voor ogen te houden, is vandaag in IT meer dan een pluspunt.
  • Présence: een professionele indruk nalaten begint met een correct en keurig voorkomen. Als je let op de manier waarop je overkomt en jezelf presenteert aan klanten, je collega’s of management, creëert dat de nodige geloofwaardigheid en boezemt dat vertrouwen in. Dat verhoogt je professionele kansen en komt je zelfvertrouwen ten goede.

In de bedrijfswereld wordt het belang van sterke stoft skills almaar groter, niet alleen bij IT’ers. Bij Cheops houden we daarom via onze Cheops Academy niet alleen de technische maar ook die soft skills van onze IT’ers op peil, zodat onze klanten op bedreven IT & business professionals kunnen rekenen.

Meer inspiratie nodig?

U wilt graag weten op welke manier Cheops bedrijven helpt bij hun groeistrategie? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrieven met praktijkverhalen en tips.