De vijf belangrijkste onderdelen van een effectieve cybersecurity strategie

De vijf belangrijkste onderdelen van een effectieve cybersecurity strategie

Cybersecurity vraagt om een strategische aanpak met ingrepen op meerdere niveaus. Die verschillende aspecten van cybersecurity stemt u op elkaar af en hebben ook constante opvolging nodig. Ontdek hier de vijf cruciale elementen voor een cyberstrategie die werkt.

Waarom is cybersecurity zo complex? Niet alleen omdat zowel de securitytechnologie als de hackersaanvallen razendsnel evolueren, maar ook omdat u rekening moeten houden met zo veel aspecten. Het gaat bijvoorbeeld niet alleen over het beveiligen van de toegang tot informatie maar ook over de manier waarop medewerkers omgaan met hun hardware en applicaties. Samengevat gaat het over een complete controle in zes cruciale stappen:

Risicoanalyse

Allereerst bekijkt u welke IT-infrastructuur, software en data onmisbaar zijn voor de activiteiten van uw onderneming. Hoe cruciaal is elk van de onderdelen om uw bedrijf gaande te houden en uw klanten een goede service te bieden? Wat zouden de gevolgen zijn wanneer iets niet beschikbaar is en vanaf welke termijn wordt dat echt problematisch? Kunt u nog een dag werken zonder uw ERP-systeem of valt alles na een uur al stil? Zo bepaalt u waar de focus van uw securitystrategie moet liggen en welke SLA’s u nodig hebt.

Cybersecurity Essentials eBook

Ontdek alle gevaren, oplossingen en interessante statistieken

Download

Bescherming

De volgende stap is het concreet uitwerken van bescherming voor uw cruciale IT-middelen en data. Daarbij horen onder meer identity management en toegangscontrole – zowel fysiek als digitaal. Zorg zeker ook voor een veilige aanpak bij telewerk en bij het gebruik van mobiele toestellen. Vaak wordt daarbij de rol van de eindgebruiker over het hoofd gezien. Nochtans is het absoluut noodzakelijk om de eindgebruikers te trainen zodat ze zich bewust zijn van cyberdreigingen. Ze zullen daardoor bijvoorbeeld riskante berichten sneller herkennen en voorzichtiger omspringen met wachtwoorden.

Monitoring

Bij de uitvoering van een cybersecurity strategie blijft monitoring een belangrijk onderdeel van de verdediging. U kunt natuurlijk zorgen voor een zo goed mogelijke bescherming, maar het is haast onmogelijk om te vermijden dat hackers toch soms door uw verdedigingsmuur raken. Hoe efficiënter en sneller u een aanvalspoging dan kunt detecteren, hoe beter. Zo vermijdt u dat een virus steeds verder uw bedrijfsnetwerk binnendringt en daar zelfs ongemerkt grote schade aanricht. 

Continue monitoring van uw cruciale IT-systemen is zeker geen overbodige luxe, ook niet voor middelgrote ondernemingen. Een externe cloud partner brengt zo’n 24/7-service binnen het budget van elk bedrijf. Wie nog twijfelt, kan die vaste servicekosten afwegen tegen de financiële gevolgen van een cyberaanval die alles lamlegt.

Problemen oplossen

Bij monitoring hoort ook een duidelijk plan voor de aanpak van cybersecurityproblemen. Gedetecteerde problemen moeten een prioriteit toegekend krijgen en in functie daarvan worden behandeld. Dat wil meestal zeggen: zo snel mogelijk. De prioriteit heeft te maken met de risicoanalyse uit de eerste stap in de strategie: hoe groter de impact op cruciale bedrijfsonderdelen of -processen, hoe sneller een oplossing van het probleem nodig is. Zo blijft de impact van een geslaagde cyberaanval beperkt. 

Een strategische aanpak betekent dat er vooraf procedures zijn vastgelegd, niet alleen op IT-vlak maar ook voor de communicatie naar stakeholders, klanten en eventueel zelfs de media. Achteraf dienen de ervaringen en lessen die u kunt trekken uit een incident ook weer om uw strategie aan te vullen en verder te versterken.

Recovery

Als het echt grondig fout gaat, hebt u ook een plan nodig om uw cruciale data te kunnen recupereren en zo snel mogelijk weer ‘up & running’ te zijn. Dit is een zeer belangrijk deel van uw cybersecurity strategie. Het zorgt er namelijk voor dat u snel en veerkrachtig kunt inspelen op een uitval van uw IT. Ook dat is een continu proces waarbij u voortdurend op zoek gaat naar optimalisaties. Vergeet ook niet om procedures rond back-up, gegevensbeheer en data recovery regelmatig uit te testen.

Hulp nodig bij het uitwerken en uitvoeren van uw cybersecurity strategie?

Wij denken graag mee en helpen u bij het implementeren van de correcte maatregelen.

Meer weten?

Meer inspiratie nodig?

U wilt graag weten op welke manier Cheops bedrijven helpt bij hun groeistrategie? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrieven met praktijkverhalen en tips.