Waarom het beheer
van een hybrid cloud
specialistenwerk is

Het idee achter hybrid cloud is eenvoudig: sommige data en applicaties draaien in de publieke of private cloud, andere blijven lokaal op eigen servers. Het beheer van zo’n omgeving is echter niet zo simpel. Hebt u voldoende kennis, middelen en expertise in huis om uw multi-cloud omgeving zelf te onderhouden?

Door cloud services te combineren met on-premise infrastructuur kunt u uw business meer flexibiliteit en innovatiekracht geven.. Dat voordeel kan echter compleet verdwijnen als het beheer van de hybride omgeving niet efficiënt gebeurt. In dat geval kan innovatie in de onderneming zelfs gehinderd worden in plaats van gestimuleerd. Ook het algemene overzicht van het IT-gebruik en de controle over het IT-budget komen dan in het gedrang.

Behoud het overzicht

Uit een recent onderzoek van Enterprise Strategy Group (ESG) blijkt dat organisaties nu gemiddeld ongeveer een kwart van hun workloads in de publieke cloud laten draaien. De meeste van die organisaties doen daarbij een beroep op meerdere cloud service providers. Ook de lokaal draaiende workloads zijn meestal niet gestroomlijnd: ze draaien deels op fysieke servers, deels op virtuele systemen die worden beheerd als traditionele servers en deels in een private cloud.

De hybride cloud is dus, net omdat ze hybride is, erg complex om te beheren. Wilt u er zeker van zijn dat uw cloudomgeving uw business niet afremt maar net een boost geeft, dan is het belangrijk om het overzicht en de controle over de complete multi-cloud omgeving te behouden. Dat kan alleen indien uw interne IT-organisatie hiervoor over de nodige kennis, ervaring en expertise beschikt. U kan ook beslissen hiervoor een beroep te doen op een managed service provider. Zo blijft uw interne IT-talent beschikbaar voor projecten met meer businesswaarde.

Welke applicaties op welk platform?

Een externe specialist kan u al meteen helpen om de eerste hindernis te nemen: welke applicaties draait u best op welk platform en van welke leverancier, en welke cloudmogelijkheden beantwoorden het best aan uw specifieke noden? Vervolgens is er de cloudmigratie zelf. Daarvoor is niet alleen kennis nodig van elke cloudtechnologie op zich, maar ook van de manier waarop de verschillende platformen met elkaar geïntegreerd worden. Alleen als dat correct gebeurt, beschikt u uiteindelijk over een hybride cloudomgeving waarbij het voor de gebruikers niet uitmaakt waar de data staan. Het gaat erom dat alles werkt en optimaal beschikbaar is. Wanneer uw hybride cloud centraal wordt beheerd als één omgeving, behoudt u ook de controle over het gebruik en de kosten die daarmee gepaard gaan. Zo haalt u het maximum uit uw investeringen en kunt u de cloud echt inzetten als een driver voor innovatie.

Toegang tot de juiste expertise

Een professionele cloud partner zorgt ervoor dat u zelf steeds het overzicht behoudt – u blijft de eigenaar van uw hybride cloud. Bovendien krijgt u toegang tot de juiste expertise op het juiste moment. U kunt er ook op rekenen dat de managed service provider uw hybride cloud niet alleen beheert maar ook voortdurend optimaliseert wanneer er nieuwe technologieën op de markt komen.

Een goede raad: ga stap voor stap en volg een resultaatgerichte aanpak. Niet alles hoeft in één klap te gebeuren. U bekijkt best samen met uw cloud service provider op welke manier u het meeste haalt uit uw cloudmigratie zonder uw investeringen uit het verleden teniet te doen.

Uw managed service provider zorgt ook voor het gewenste niveau van beveiliging en garandeert dat u in orde bent met regelgeving zoals de GDPR, ook wanneer uw hybrid cloud evolueert. Uw cloudomgeving is immers nooit helemaal af maar moet mee bewegen met uw business.

Meer weten over onze cloudoplossingen?

Maak een afspraak met een van onze IT-experts.

Maak een afspraak

Meer inspiratie nodig?

U wilt graag weten op welke manier Cheops bedrijven helpt bij hun groeistrategie? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrieven met praktijkverhalen en tips.