Matthias Verberckmoes,
IT Manager SECO Group, over de trends van 2020 en 2021

Matthias Verberckmoes, IT Manager SECO Group, over de trends van 2020 en 2021

Welke trends hebben 2020 getekend en hoe zullen ze in 2021 evolueren? Op welke manier heeft SECO Group ingespeeld op die nieuwe trends en hoe denken ze als winnaar uit de crisis te komen? We spraken erover met Matthias Verberckmoes, IT Manager bij SECO Group.

Wat waren volgens u de belangrijkste trends in 2020?

Matthias Verberckmoes: “Corona heeft natuurlijk het jaar 2020 getekend. De coronamaatregelen hadden een enorme impact op de digitalisering bij bedrijven. Veel ondernemingen waren voordien al bezig met digitalisering maar toch bleef de draagwijdte vaak nog beperkt. Nu was het voor alle bedrijven cruciaal om zo snel mogelijk oplossingen te zoeken om hun processen te digitaliseren en om te schakelen naar telewerk.”

Hoe heeft uw bedrijf hierop ingespeeld?

“Wij hadden bij SECO Group intern nog geen thuiswerkcultuur. Toen iedereen dus plots op afstand moest gaan werken, hebben we gezorgd voor de nodige connectiviteit en digitale tools om onze medewerkers efficiënt aan de slag te houden. Daarnaast zijn we op een andere manier gaan samenwerken met klanten en leveranciers.We hebben zelfs technische inspecties uitgevoerd via Teams video calls. Op dat moment was het een handige oplossing. Mogelijk blijven we zelfs na de coronacrisis ook nog op die manier inspecties uitvoeren wanneer dat nuttig is.”

Bent u op alles voorbereid?

Ontdek hoe u uw onderneming flexibel en weerbaar maakt.

Lees meer

Wat ziet u in 2021 als de belangrijkste trends opduiken?

“Door de versnelde digitalisering als gevolg van de coronamaatregelen, zullen nieuwe businessmodellen ontstaan. Zo kunnen bedrijven in 2021 de stap zetten naar hyperautomatisering. Ze maken dan bijvoorbeeld gebruik van technologieën als Business Intelligence en Artificiële Intelligentie of de mogelijkheden van het Internet of Things om nieuwe diensten aan te bieden aan hun klanten. Daardoor kunnen ze ook de dienstverlening steeds verder personaliseren. Dat is een belangrijke troef voor bedrijven, want klanten verwachten vandaag een meer persoonlijke service. Vooral voor B2C-gerichte bedrijven is dit een grote uitdaging. Bij alle bedrijven zie ik ook meer aandacht voor IT security, een logisch gevolg van de doorgedreven digitalisering en het intensieve thuiswerk. We beseffen allemaal dat dat ook risico’s met zich meebrengt die je op verschillende vlakken moet bestrijden. Naast technische ingrepen is zeker ook de bewustmaking van medewerkers nodig.”

Wat doet uw bedrijf om ervoor te zorgen dat het als eerste uit de bocht komt wanneer de coronacrisis voorbij is?

“SECO Group heeft in 2020 geen negatieve impact gehad door de coronacrisis. Het was voor ons een jaar waarin we grondig hebben bekeken hoe we in de toekomst verder kunnen digitaliseren. In onze sector is er op dat vlak nog een achterstand weg te werken. Nochtans is ook voor de bouwsector digitalisering niet langer een optie maar wel een noodzaak. We zullen bij SECO Group de samenwerking met klanten en leveranciers zeker nog meer automatiseren. Daarnaast willen we de mogelijkheden bekijken van trends als artificiële intelligentie, nu dergelijke technologieën dankzij de cloud makkelijker bereikbaar zijn. We werken alvast in een hybrid cloud-omgeving, een combinatie van private cloud en public cloud. Onze bedrijfskritieke applicaties brengen we onder in een private cloud, terwijl de andere in de public cloud draaien. Dat geeft ons een veel grotere flexibiliteit.”

“Daarnaast werken we nu meer op een ‘agile’ manier bij de ontwikkeling van applicaties. In plaats van lange voorstudies te maken, komen we sneller tot een eerste softwareversie. Dat vraagt een andere bedrijfscultuur met meer openheid en bereidheid tot experimenteren. Voor SECO Group is die aanpak belangrijk omdat we ons dan snel kunnen aanpassen aan wijzigende regelgeving en nieuwe opportuniteiten.”

SECO Group levert wereldwijd certificatiediensten, technische inspecties en advies voor bouwprojecten, gebouwen en infrastructuur. De groep telt ongeveer 330 medewerkers en heeft kantoren in België, Luxemburg, Nederland, Polen, Frankrijk en Vietnam.

https://www.groupseco.com/

Meer inspiratie nodig?

U wilt graag weten op welke manier Cheops bedrijven helpt bij hun groeistrategie? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrieven met praktijkverhalen en tips.