Hyperconverged infrastructure
als eerste stap naar de cloud

Hyperconverged infrastructure
als eerste stap naar de cloud

Wat is een hyperconverged infrastructure (HCI) en waarom is het een belangrijk onderdeel in de opbouw van een hybrid cloud?

Een hyperconverged infrastructuur integreert servers, storage en networking in één IT-systeem dat alle onderdelen samenbrengt en virtualiseert. In een traditionele IT-infrastructuur zijn er voor elk van die functies aparte fysieke systemen, vaak zelfs van verschillende technologieleveranciers. Daardoor gebeurt ook het beheer van servers, storage en networking apart in silo’s, door iemand met die specifieke expertise. Het verschil in performantie tussen deze verschillende IT-systemen vormt vaak een probleem voor de applicaties die erop draaien. Met HCI is het beheer een pak eenvoudiger, want er is een centraal beheersysteem voor alle IT-functies. De performantie is ook beter omdat de gebruikte technologie – zowel de hardware als de software – uniform en op elkaar afgestemd is.

Eenvoudiger naar de hybrid cloud

Een hyperconverged infrastructuur is dan ook de ideale basis voor een hybrid cloud: u creëert met HCI een lokale private cloud die net als een public cloud werkt met virtuele systemen. Daardoor is de integratie van die private cloud met de public cloud veel gemakkelijker dan de integratie van klassieke on-premise systemen met de public cloud. Vandaar dat een hyperconverged infrastructuur een mooie stap is in de IT-roadmap van bedrijven die hun IT-omgeving willen laten evolueren naar een hybrid cloud-omgeving.

De voordelen van hyperconverged infrastructuur

In feite ziet u in een hyperconverged infrastructuur niet langer de aparte onderdelen van de IT-omgeving – alles is softwaregestuurd (‘software defined’). Door networking, computing, storage en virtualisatie in één omgeving te beheren, wordt de operationele IT grondig vereenvoudigd en kunt u via de centrale interface heel snel en flexibel de omgeving aanpassen, bijvoorbeeld met een extra virtuele server of meer opslagruimte. Zo kunnen bedrijven veel efficiënter inspelen op veranderingen in hun bedrijfsnoden.

Van een hyperconverged infrastructuur kunt u dus grote voordelen verwachten zoals kostenbesparing in het beheer, een betere performantie van de applicaties die erop draaien en een sprong in maturiteit bij de evolutie naar een hybrid cloud landschap.

Meer weten over onze cloudoplossingen?

Maak een afspraak met een van onze IT-experts.

Maak een afspraak

Meer inspiratie nodig?

U wilt graag weten op welke manier Cheops bedrijven helpt bij hun groeistrategie? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrieven met praktijkverhalen en tips.