Digitale transformatie
en het derde platform:
tijd voor actie?

Digitale transformatie zal de komende jaren de basis vormen voor innovatie en groei en het concurrentiële landschap in alle sectoren grondig door elkaar schudden. Wat houdt die digitale transformatie in? Wat zijn de fundamenten van IT voor de komende jaren? In deze blogpost lichten we toe waar het om gaat en waarom afwachten geen optie is.

De fundamenten van digitale transformatie: het ‘derde platform’

De hoeksteen van digitale transformatie is het zogenaamde ‘derde platform’. Na de mainframe (het eerste platform), het client-server-model (het tweede platform) omvat het derde platform het samenspel tussen cloud computingmobile computingsociale media en big data en analytics. De bundeling van de krachten van die vier pijlers vormt de basis van groei in IT en innovatie voor de komende jaren.

De cloud is definitief doorgebroken, ook in België, en biedt bedrijven enorme bijkomende slagkracht, flexibiliteit en efficiëntie, omdat ze soft- en hardware als een dienst kunnen afnemen in plaats van er zelf kapitaal in te investeren. Big data en de analyse van oude en nieuwe data bieden dan weer ongekende inzichten die helpen strategische beslissingen te nemen. Mobile computing heeft de manier waarop bedrijven en medewerkers samenwerken en communiceren voorgoed veranderd. Net zoals het gebruik van sociale media toelaat om op een nieuwe manier marktinzichten te verwerven en zich te binden met klanten en medewerkers.

Strategische impact voor believers én non-believers

Digital transformatie is geen voorbijgaande trend. Bij diverse bedrijven uit de meest uiteenlopende sectoren is het nu al een fundamenteel onderdeel geworden van de strategie. Dankzij digitale transformatie kunnen ze sneller producten ontwikkelen en op de markt te brengen. Of efficiënter werken, processen verbeteren en versnellen of kosten besparen. Uitdagingen die vroeger te complex waren om op te lossen of doelstellingen die niet gehaald konden worden, zijn vandaag niet langer ‘onmogelijk.’ Digitale transformatie biedt bedrijven die ze omarmen een voorsprong die ze niet meer zullen afgeven.

Tegelijk laten nog teveel bedrijven zich om verschillende redenen afschrikken door wat zij ervaren als een digitale vloedgolf of …een storm in een glas water. Ze slagen er (nog) niet in om de link te leggen tussen technologie en de voordelen die ze kan opbrengen voor hun business. Zo blijkt uit een recent onderzoek dat maar liefst 80 procent van de Belgische beslissingsnemers op het vlak van IT vandaag gedwongen zijn om meer tijd te spenderen aan het onderhoud van hun huidige IT-systemen in plaats van te zoeken naar nieuwe oplossingen. Voor bedrijven die de kop in het zand steken voor digitale transformatie, is het een kwestie van tijd voor slimme ‘digitale’ concurrenten hun business echt pijn beginnen te doen. Denken we maar aan de gekende voorbeelden van Uber en Airbnb.

Geen toekomstmuziek

Dankzij het ‘derde platform’ dient zich een waaier aan nieuwe mogelijkheden en opportuniteiten aan. Nieuwe technologische toepassingen maken nieuwe en innovatieve businessmodellen, producten en diensten mogelijk. Voor sommige bedrijven zullen die noodzakelijk zijn om te overleven. De belangrijkste innovaties zullen aangedreven door nieuwe vormen van IT-beveiliging, ‘augmented’ en virtual reality, het Internet of things, cognitieve systemen, robotica en 3D-printing. (zie schema IDC)

Investeringen in het tweede platform (het client-server-model) zullen de komende jaren gevoelig afnemen en plaats ruimen voor investeringen in het derde platform en nieuwe technologieën. En hoewel heel wat van die technologische nieuwigheden nog verre toekomstmuziek lijken, zullen ze sneller van deel uitmaken van ons dagelijks leven – zowel professioneel als privé – dan we wel vermoeden.

Hoe aan digitale transformatie beginnen

Digitale transformatie is volop aan de gang en het is hoog tijd voor Belgische bedrijven om mee op de trein te springen. “Hoe beginnen we eraan?” is een vraag die ons vaak wordt gesteld. Start alvast met de volgende vraag te beantwoorden: “Kunnen we technologie nog beter inzetten om onze bedrijfsdoelstellingen sneller te bereiken en onze grenzen te verleggen?” Win daarbij advies in van een betrouwbare partner die uw huidige situatie en noden in kaart brengt en samen met u bekijkt hoe uw bedrijf de wissel kan nemen op de toekomst.

Schema: hoe het derde platform en nieuwe technologische toepassingen samen digitale transformatie teweegbrengen (bron: IDC)

 

 

Meer inspiratie nodig?

U wilt graag weten op welke manier Cheops bedrijven helpt bij hun groeistrategie? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrieven met praktijkverhalen en tips.